Diner voor de (85) jarige!!!

17-05-2020

Vandaag is pa 85 jaar geworden. We zouden het vorige week zondag vieren bij 't Onland in Doetinchem maar door de corona-crisis is dit uitgesteld. Verdeeld over de zaterdag en de zondag is de naaste familie 'corona-proof' op bezoek geweest. Zondagmorgen werd pa rond 11.00 uur verrast met een serenade door de koffie-club.

Wat kun je verder dan nog doen op zo'n dag? Het is toch een bijzondere dag welke een speciaal tintje verdient. Uit eten mag (nog) niet dus dan maar een restaurant aan huis met een fijn 4-gangen diner. Goed nagedacht wat pa echt lekker zal vinden en hierop natuurlijk het menu samengesteld. Alles vers bereid met mooie en fijne ingrediënten. Veel van deze ingrediënten komen van de zaterdagmarkt in Doetinchem. Sinds een aantal weken gaan we een groot deel van de boodschappen op de markt halen. Verser en mooier zijn de producten niet te krijgen! Kaas, groenten, kip, worst om maar eens een paar voorbeelden op te noemen. Alles in een grote Big Shopper dus geen onnodig afval aan tasjes en zakjes. En je kunt de hoeveelheid kiezen welke je nodig hebt, niets overhouden na het koken is geen verspilling! Ik had twee boodschappenlijstjes gemaakt: een 'markt'-lijstje en een 'supermarkt'-lijstje. Tegen het eind van de zaterdagmiddag begonnen met de voorbereiding. Even een pauze voor het avondeten en daarna weer verder. Tegen het eind van de avond stond alles voorbereid in de kelder. Ter plekke nog wat gerechten afmaken. Qua aankleding ook alles uit de 'catering'-kast getrokken. Ik heb alles meegenomen, van bestek tot borden, van tafelkleden tot servetten. En ook de aankleding van de tafel zelf.

Op het menu: vooraf een cocktail van gerookte kip en ananas met een kerrie-gember sausje; daarna een mosterdsoep met prei en sjalot; als hoofdgerecht varkenshaas met champignon roomsaus en aardappelschijven uit de oven aangevuld met een salade van courgette en gegrilde cherrytomaten; en als nagerecht een lekker chipolata puddinkje. Recepten en foto's staan op mijn website: www.kuiranto.nl/kipcocktail-met-ananas/, www.kuiranto.nl/mosterd-soep/, www.kuiranto.nl/champignon-roomsaus/, www.kuiranto.nl/aardappeltjes-uit-de-oven-met-oregano-en-tijm/, www.kuiranto.nl/courgette-salade2/ en www.kuiranto.nl/chipolata-puddinkje/. En met 2 wijnen van Chateau Meiland, een Merlot en een Chardonnay.