Chipolata puddinkje

het recept

Chipolata pudding (6 pers.)


500 ml melk

250 ml slagroom

100 g suiker

6 blaadjes witte gelatine

3 eidooiers

1 vanillestokje

50 g blanke rozijnen, geweld

100 g bigarreaux, geweld en fijngesneden of 40g oranjesnippers fijngesneden

100 g bitterkoekjes, in kleine stukjes gehakt

6 eetlepels marasquin (in het italiaans maraschino)


Vanillestokje opensnijden. In een steelpan de melk met het vanillestokje en -merg verwarmen en 20 minuten zachtjes laten trekken.

Bitterkoekjes, rozijnen en bigarreaux in een kom besprenkelen met marasquin.

In een kom met koud water gelatine 10 minuten weken.

Eierdooiers met suiker schuimig kloppen.

Vanillestokje uit de melk verwijderen. Beetje hete melk door dooiermengsel kloppen en dan dooiermengsel al roerend aan warme melk toevoegen. Geheel al roerend verwarmen, niet laten koken, tot gebonden vla ontstaat.

Neem de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine door de vla. Vla laten afkoelen tot geheel geleiachtig wordt.

In een kom de slagroom stijf kloppen en door vla spatelen.

Vruchtjesmengsel er luchtig door scheppen. Mengsel overdoen in mooie puddingvorm en in koelkast enkele uren laten opstijven.

In plaats van bitterkoekjes worden ook wel lange vingers gebruikt of meringue koekjes. In plaats van marasquin wordt ook wel rum gebruikt.