Italian workshop, the day after: African kitchen!!!

25-01-2019


Nog nagenietend van de mooie Italiaanse kookworkshop bij www.kookstudio75.nl in Wehl dacht ik na over wat ik nu zou kunnen doen. Ik stond nog steeds in de cooking-modus dus vandaag ook weer aan de slag. Iets met rijst, kip en veel groenten. Maar had geen zin in Indisch of Chinees. Ineens schoot mij te binnen dat ik waarschijnlijk een Afrikaans diner ga verzorgen voor 16-20 personen. De kogel is nog niet door de kerk, komende week ga ik aan het rekenen en breng een offerte uit. Daarna is het aan de klant om te kiezen voor mijn Afrikaanse recepten.

Ik heb één Gambiaans recept dat ik al diverse keren gemaakt hebt, de Chicken Yassa. Dit is een schotel met witte rijst, gemarineerde groenten met gemarineerde kip. Basis voor de marinade is olie, knoflook, mosterd, azijn, Spaanse peper, maggi. De groenten worden gestoofd in hun marinade totdat het vocht is ingedampt en de kip wordt aangebraden in de marinade. Een heerlijk lichte zoet-zure schotel. Het recept heb ik naar eigen inzicht en ervaring samengesteld. Afrika kent geen vastgelegde recepten en ingrediënten worden op gevoel met elkaar gecombineerd. Op deze wijze ben ik aan dit recept gekomen. Veel meegekeken met het koken in Afrika en vragen naar de ingrediënten. Daarna koken en proeven om zo het originele gerecht qua smaak te benaderen. Dit is goed gelukt, het hoeft niet exact hetzelfde te zijn want ieder gezin heeft haar eigen variatie op de Chicken Yassa. Het recept is te vinden op mijn website.

Ik wil nog een 2e gerecht serveren maar dat heb ik nog niet zo vaak bereid. Het gerecht heet Red Benachin (of Jollof Rice). Het betekent letterlijk alles in één pot. Vaak omdat men maar één pot heeft. Ik kook het in meerdere potten omdat dat gewoon wat makkelijker is. Het doet echter niets af aan het resultaat. Zoals ik al zei, dit gerecht is nog in ontwikkeling in het geheel van mijn Culinary Creations. Vandaag een mooie dag om dit gerecht nog meer te perfectioneren en ook op mijn website te plaatsen. In tegenstelling tot de Chicken Yassa had ik nog niets op papier staan van de Red Benachin. Ben deels Afrikaans gaan koken op basis van wat er in mijn hoofd zat en deels op gevoel. Daarnaast ben ik in geheel in Europese traditie vast gaan leggen wat ik allemaal nodig had voor dit gerecht, de verhoudingen en de wijze van bereiden. Dit bleek een mooie combinatie van Afrikaanse vrijheid van koken én de Westerse drang om alles op papier te hebben. De Red Benachin die vandaag uiteindelijk op tafel stond was een mooie poging om het origineel te benaderen. Er moet nog een klein beetje aan wat knopjes gedraaid worden qua combinatie van kruiden, ik ben al wel erg tevreden over het resultaat van vandaag. Ik vind het goed genoeg om te serveren aan mijn gasten, met wat aanpassingen is het helemaal perfect.

Geheel in stijl serveer ik een Afrikaans sapje, de wonjo. De wonjo wordt getrokken van de bladeren en knoppen van de rode Afrikaanse hibiscus. De smaak ligt dicht tegen de cranberry aan, dus zuur. Met de juiste combinatie van ingrediënten krijgt de wonjo-sap een volle zoete smaak. Moet goed gekoeld gedronken worden en is erg dorstlessend. Het recept staat al op mijn website en is, net als de Chicken Yassa, tot stand gekomen door uitproberen, proeven en vergelijken. Uiteindelijk is mijn wonjo-sap een goede variant van dit Afrikaanse sap geworden. En net als met de Chicken Yassa, iedere familie heeft haar eigen variant op de wonjo-sap met eigen karakter en smaak. En mijn wonjo-sap heeft een authentieke Kuiranto-touch!!

Nog een mooie salade erbij en het Afrikaans diner is compleet. Mocht de opdracht doorgaan dan zal dit pas plaats vinden in mei van dit jaar. Dus ik heb nog even om het e.e.a. aan te scherpen mocht dit nodig zijn. Tussendoor ga ik in maart nog 10 dagen 'stage' lopen in Gambia wanneer ik de projecten bezoek van www.huisvanmarabout-gambia.nl en www.buganala.nu. Ik neem dan nog even letterlijk en figuurlijk een kijkje in Gambiaanse keuken. Kortom leuke opdracht en mocht het niet doorgaan dan een mooie kookervaring opgedaan én uitbreiding van mijn Culinary Creations