Chimay Trappiste

Chimay is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Scourmont te Chimay in de Belgische provincie Henegouwen wordt gebrouwen. Jaarlijks wordt zo'n 170.000 hectoliter bier gebrouwen.

Blauwe Chimay (Chimay bleue): een bruin bier met een alcoholgehalte van 9%, verkrijgbaar in flessen van 33 centiliter met blauwe kroonkurk, 75 centiliter, 1,5 liter en 3 liter, met kurk en ijzerdraad afgesloten, met een blauw etiket, of blauw met gouden wapen. De 75-centiliter versie (sinds 1982) wordt Grande Réserve genoemd vanwege het grote bewaarpotentieel. De smaak blijft zich nog een paar jaar na het brouwen ontwikkelen, waardoor het bier het beste enkele jaren bewaard kan worden voor het wordt gedronken. Het wordt aangeraden om het bij een temperatuur van 10 tot 12 graden te drinken. Het werd aanvankelijk gelanceerd als een kerstbier, maar na het grote succes werd besloten om het permanent aan te bieden. Chimay Blauw is een heerlijk donkerbruin trappistenbier. Het heeft een zeer rijke geur en smaak die zich de komende jaren nog verder ontwikkelt. Het is meteen ook de zwaarste van de Chimay bieren met maar liefst 9% alcohol. Dit speciaal bier is het lekkerst op keldertemperatuur: 10-12 °C.

Dit bier is lekker om zo te drinken én om  te verwerken in een gerecht. Ik heb dit bier gebruikt voor een Runderstoof met five spices. Een verfijnde combinatie die de volle smaak van deze Trappiste nog beter tot zijn recht doet komen. 

Het recept: https://www.kuiranto.nl/runderstoof-met-trappiste/