Runderstoof met Trappiste

het recept

Runderstoof met Trappiste

1.2 kg runderriblappen

2 el bloem

100 g boter

660 ml Chimay Trappiste (bier)

2 el appelstroop

1 el 5 spices

1 runderbouillontablet

1½ kg iets kruimige aardappelen

800 g fijngesneden hutspotgroenten

Bereiding:​

1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Snijd het vlees in stukjes en bestrooi met de bloem, peper en zout. Verhit de helft van de boter in de braadpan. Braad het vlees op middelhoog vuur in 4 min. rondom bruin.

2. Voeg het bier, de appelstroop, 5 spices en het bouillontablet toe. Zet het vlees met de deksel op de pan in de oven en laat ca. 4 uur garen.

3. Neem het laatste uur de deksel van de pan, zodat het vocht kan verdampen. Schep regelmatig om. Zet de pan op middelhoog vuur op het fornuis en laat het vocht verder inkoken tot een dikkere saus.

4. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe met de hutspotgroenten in een ruime pan water met zout. Kook in 20-25 min. gaar. Giet af en doe alles terug in de pan.

Voeg de rest van de boter toe en mix met een mixer tot hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat iets afkoelen.

5. Schep het stoofvlees in de braadslee of ovenschaal en bedek met 2/3 van de hutspot. Doe de rest van de hutspot in de spuitzak en spuit hiermee toefjes op de ovenschotel. Zet de oven

op 180 °C. Bak de schotel ca. 25 min. tot hij goudbruin kleurt.