Zalm met dille saus

het recept

Zalm met dille saus

500 à 800 gram zalmfilet ( met vel )

Voor de pekel:

225 gram grof zeezout

50 gram gele of bruine basterdsuiker

dille , schil van citroen en witte peperkorrels ( gekneusde )

Voorbereiding:

Zalm moet eerst gepekeld worden voordat er gerookt kan worden.

Meng het zeezout met de basterdsuiker, dille, gekneusde witte peperkorrels en de schillen van de citroen. Wrijf de zalmfilets met dit mengsel goed in en leg ze, afgedekt met plasticfolie, 40 minuten in de koelkast. Spoel de vis daarna goed af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat nog twee uur goed nadrogen.

Bereiding:

Bereid je rookapparaat voor: Leg op de bodem een velletje aluminiumfolie en strooi daarop 1 volle eetlepel houtmot. Zet daarop de lekschaal, ook bedekt met aluminiumfolie (dit vergemakkelijkt het schoonmaken). Zet daarop het rooster, ingevet met wat olie. Leg daarop de zalm, met de mooie kant naar boven. Sluit goed af. Zet het oventje op de brander of op een gaspit die niet te hoog staat.

De zalm heeft een half uur tot drie kwartier nodig om gaar te worden, afhankelijk van de dikte van de filets. Open als de vis klaar is.

serveren:

Dien de zalmfilets warm op, met onderstaande saus of met een vinaigrette. Het kan zowel een voorgerecht als een hoofdgerecht zijn.

Mosterd - dillesaus

2 eetlepels mosterd

2 eetlepels suiker

2 eetlepels witte natuurazijn

1 deciliter zonnebloemolie (of andere neutrale olie)

1 deciliter zure room

1 bos fijngehakt dille groen

witte peper uit de molen

zout naar smaak

Bereiding: Doe mosterd, suiker, room en azijn in de blender en meng kort. Giet dan de olie er in een dun straaltje bij, terwijl de blender draait. Doe de saus in een kom, roer de dille erdoor, en maak op smaak af met peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast.