Visstoof met zalm en witvis
het recept
Het recept is voor 4-6 personen
4 stuks knoflookteen
4 sjalotjes
2 stuks paprika rood en geel
2 stuks wortel
2 stuks prei
250 gram (kastanje)champignons
600 ml droge witte wijn
400 ml slagroom
250 gram zalm
250 gram witvis (kabeljauw, tilapia, koolvis
Een paar takjes verse peterselie
2 stuks citroen
4 el olijfolie
4 el roomboter
2 stuks visbouillonblokje
4 lente-uitjes
naar smaak peper en zout
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalotjes. Snij de paprika's aan stukjes. Snij de lente-ui aan repen. Schil de peen met een dunschiller en snijd de peen in kleine blokjes. Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd fijn. Snij de kastanjechampignons aan plakjes
Kook de peen even 10 minuten in een pan met water (peen duurt lang voordat deze gaar is, anders moet de peen te lang in de visstoof). Verhit de roomboter in een soeppan op middelmatig vuur. Bak de sjalot en de knoflook 2 - 3 minuten. Voeg de prei, de paprika, de lente-ui, de champignons de peen toe en roerbak 6 - 8 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Blus de groenten af met de witte wijn, breng aan de kook en laat ongeveer 4 minuten kort koken tot de alcohol vervlogen is. Voeg de slagroom toe. Verkruimel de visbouillonblokjes erboven en laat 10 minuten zachtjes koken. Kook eventueel iets verder in wanneer je de stoof nog te dun vindt.
Snijd ondertussen de peterselie fijn en snijd de citroen in parten. Voeg, vlak voor serveren, de vismelange toe aan de pan en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout. Let op, de visblokjes zijn klein en daardoor heel snel gaar. Dus schep ze echt pas in de pan wanneer je aan tafel gaat.
Garneer op het bord met de gesneden peterselie en serveer met krieltjes of rijst Knijp de citroenpartjes er naar smaak overheen.