Pisto Manchego – lekker met dit warme weer!

28-06-2019

Wat moet je toch eten met dit warme weer, een vraag die ik deze dagen vaak hoor. Grote en zware gerechten zijn nu niet echt favoriet (alhoewel de Russische stoofschotel met rundvlees van vorige week was zwaar maar toch erg lekker!: www.kuiranto.nl/gowjadina-tuschonaja/ ). Een beetje rondgespeurd en kwam uiteindelijk terecht op een mooi gerecht uit een land waar het vaker warm is dan hier, Spanje. Uitgaande van de gedachte dat landen waar het vaak warm is, dat ze in die landen ook wel gerechten hebben die passen bij de temperatuur. Mijn voorkeur ligt wat dat betreft in Zuid Europa. Maar dit keer eens geen Italië maar een gerecht uit Spanje. Ik vond een mooie groenteragout, de Pisto Manchego uit La Mancha in Spanje.

Deze ouderwetse maar overheerlijke Spaanse groenteschotel is perfect als bijgerecht bij vlees- en rijstgerechten of als volledige maaltijd als je het met gebakken eieren serveert. De bijnaam van 'manchego' geeft aan dat dit recept afkomstig is uit de regio van La Mancha. De authentieke pisto manchego bevat groene of rode paprika's, tomaten en courgettes, maar het recept kent inmiddels vele varianten afhankelijk van de locatie, het seizoen, de beschikbare groentes en de lokale smaak.

Ik heb gisteravond de voorbereidingen al gedaan zoals het snijwerk. Ook het stoven en stomen van de groenten is al gereed. De Pisto Manchego kan zowel warm al koud gegeten worden, dus gemakkelijk van tevoren al te bereiden (recept: www.kuiranto.nl/pisto-manchego/). Het is een gezonde groenteschotel met alleen maar verse ingrediënten. Ik ga de schotel vanavond combineren met aardappeltjes uit de oven en vis. Ik heb nog een mooie witte wijn, een Verdejo op temperatuur staan. Ten noordwesten van Madrid in de provincie Valladolid ligt de Spaanse wijnregio Rueda. Hier groeit de witte druif verdejo. De druif ontleent zijn naam aan het Spaanse woord 'verde', wat 'groen' betekent. Van deze druif wordt de Verdejo wijn gemaakt. De prachtige Verdejo is bleekgeel van kleur. Krachtige en frisse witte wijn met een goed uitgebalanceerd zuurtje. In de geur toont deze wijn uitgesproken aroma's van grapefruit, citrus, bloesem, mineralen en kruiden. Het vormt een mooie combinatie met de groentesalade en de vis van vandaag.

Buen apetito!!!