Overactieve kippen en Frittata

27-07-2019

Sinds dat wij in Oosseld wonen hebben wij kippen. In het begin liepen ze vrij om het huis heen. Tot groot plezier van onszelf maar ook tot groot plezier van andere beesten. De krimp had een grote invloed op onze pluimveestapel. Nog ver voordat de krimp van de Regio Achterhoek haar intrede deed, was dit verschijnsel op micro niveau goed merkbaar onder onze gevederde vrienden op het erf in Oosseld. Toch wilde ik graag regelmatig een vers eitje. Twee jaar geleden heb ik een grote ren gebouwd. Ook gaas onder in de grond zodat de nieuwe bewoners veilig kunnen scharrelen.

Sindsdien lopen er twee krielen, 1 kuifkip en 1 kuifhaan in de ren en werken zij gestaag aan de eierproductie. Dit echter met wisselend resultaat. In het voorjaar kwam de productie goed op gang. Met als gevolg dat er in de keuken regelmatig een quiche gemaakt werd en ook (eier)pannenkoeken waren erg populair. Toen zette zich een dip in, zo erg zelfs dat we weer eieren moesten kopen. Het warme weer in juni zal ook wel parten gespeeld hebben. En nu is het net of de kippen gewend zijn aan de warmte. Vorige week lag er af en toe weer een ei in de legnesten. Een witte ovale (van de kuifkip) of een wat ronde, beige ei (van de krielen). De leg-frequentie én het aantal eieren per keer loopt snel op, zo snel dat onze koelkast vandaag weer uitpuilde van de eieren.

Dit keer geen quiche en ook geen (eier)pannenkoeken om de voorraad eieren terug te brengen. Ik ga een Frittata maken, een Fritatta met champignons, groene groenten en ham. De meeste ingrediënten heb ik nog in huis, de rest haal ik bij de COOP in onze wijk in Oosseld. Alles voorbereid en dan de ingrediënten bakken in de pan. De oven alvast voorverwarmd en de bakvorm ingevet. Daarna de eieren gemengd met de kwark en op smaak gemaakt met peper, zout en wat tijm. Groenten in de bakvorm, eiermengsel er overheen en snel in de oven zetten want de bakvorm was iets minder gesloten aan de onderkant, het eiermengsel kwam er een beetje uitlopen. Geen probleem, in de warme oven is dit probleem snel opgelost.

De Frittata was lekker en onze eiervoorraad is weer drastisch geslonken. Maar wanneer de 'dames' in dit tempo door blijven leggen dan ga ik meer Frittata variaties creëren! (recept: www.kuiranto.nl/frittata-met-champignons-groene-groenten-en-ham/)