l'atmosfera mediterranea

14-07-2018

Het is al een tijdje mooi weer in Nederland. De zon staat al vroeg te branden in de lucht en het blijft tot lang in de avond 'buitenweer'. Zon, lekker buiten zitten en Italiaanse muziek op mijn Harman/Kardon Bleutooth speaker via Spotify. Dit brengt mij in Mediterraanse sferen. Ben weliswaar nog nooit in Italië geweest (het meest dichtbij komt een bezoek aan een Italiaans restaurant) maar vindt het een mooi land met vooral een mooie en lekkere keuken.

Heb nu zin om mijn Mediterranean mood om te zetten in Mediterranean food. Iets met vis en uit de oven. Ik loop gewoon de winkel in en laat mij inspireren, nog geen vast omlijnde ideeën én geen beproefd recept voor mijn esigenze di cottura (kookbehoefte). Mooie vis gekocht: Filetto di salmone, Filetto di merluzzo e grande gambero. Daarnaast wil ik ook mooie groenten gaan verwerken in mijn 'cena'. Ook deze waren volop aanwezig in de winkel: zucchine, peperone giallo, melanzana, Porro, carota, aglio e Bok Choy. Langzaam begint mijn kook-idee vormt te krijgen, het wordt een Torta di pesce Mediterraneo! Nog wat laatste ingredienti zoals pasta sfoglia, aneto, erba cipollina, burro, brodo di pesce e olio d'oliva en ik kan aan de slag.

Lekker gewerkt in mia cucina en tussendoor op mijn laptop la ricetta vastgelegd. De wijze/volgorde van bereiden was goed, de combinatie van de verschillende ingrediënten maakten una bella combinazione! Om de atmosfera mediterranea vast te houden is de torta di pesce Mediterraneo buiten geserveerd in de schaduw van de bomen, in een aangename avondtemperatuur. Genietend van weer een serata romantica estiva.

Terwijl ik deze blog schrijf over mijn kook-ervaring van de dag ervoor, geniet ik na met een glas witte wijn (Weliswaar een Chardonnay, is eigenlijk 'bestemmiare in chiesa' want bij een menu mediterraneo hoort een natuurlijke een witte wijn uit bijv. Piemonte, de witte Arneis. Deze wijn heeft een smaak-combi van bloemen, wit fruit, appel, ananas. In de mond is de wijn heerlijk fris en droog, met hints van appel. Daardoor vormt deze wijn een uitstekende partner voor wit vlees en vis.

(recept/foto's: https://www.kuiranto.nl/torta-di-pesce-mediterraneo/)