Groovin' on a sunny afternoon

26-07-2019

Groovin' on a sunny afternoon

Woensdag en donderdag zijn er diverse warmterecords gebroken van 39,1 op woensdag in Gilze-Rijen naar 40,7 op donderdag in hetzelfde Gilze-Rijen. Bij ons in Oosseld stegen de temperaturen niet tot deze hoogten maar erg warm was het wel. De warmte begint nu langzaam ook het huis binnen te dringen. Voldoende drinken en rustig blijven dus. Maar ook voldoende eten om de hitte te kunnen weerstaan, maar wat dan? Tijdens de vorige hitte-periode in juni heb ik een Spaanse groenteschotel gemaakt. Dit keer aan de slag met verse groente, vis en een stoofpot.

Eten wil soms wel eens wat moeilijk gaan wanneer de temperaturen op astronomische hoogten zijn. Weinig mensen hebben met tropisch weer trek in eten, laat staan een warme dis. Je lichaam probeert zich koel te houden, maar alles wat in het lichaam aan het werk is, zorgt juist voor warmte. Zo ook je spijsvertering. Dus als je veel eet, word je lichaam juist op gang gebracht, waardoor het extra moet werken om af te koelen. Om dit te voorkomen neemt je lichaam een soort voorzorgsmaatregel, die ervoor zorgt dat je niet zoveel trek hebt. Toch is het belangrijk, vooral met hoge temperaturen, om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Want zodra men door de hitte begint te zweten, verliest het lichaam niet alleen vocht, maar ook de broodnodige vitamines en mineralen.

Vis is lekker licht, maar wel goed om te eten. In combinatie met rijst en de nodige groenten krijg je toch voldoende binnen met dit warme weer. Dit keer geen vast recept maar naar de supermarkt om te kijken wat er voor handen is. Eerst de groenten: rode paprika, gele paprika, lente-ui, prei, sjalotjes, knoflook, wortels en champignons. Allemaal erg lekker voor in de stoof. Roomboter om de sjalotjes en knoflook in aan te bakken en daarna de rest groenten roerbakken. Een droge witte wijn (in dit geval een Sauvignon Blanc) én slagroom om in te stoven. Wat peper, zout en visbouillon als smaakmakers. Nu nog de vis. Sowieso zalm en daarnaast nog een witvis. Garnalen erbij zou ook lekker zijn maar deze zijn erg duur op dit moment, dan maar geen garnalen.

Alle ingrediënten in huis en nu aan de slag. Het was al warm in de keuken en door de kookperikelen steeg de temperatuur naar tropische waarden. De bluetooth speaker geïnstalleerd en via Spotify was de muziek net zo tropisch als de temperatuur in de keuken vanwege de grootste zomer hits allertijden. Een mooie (stoof)pot om te koken en mooi licht om te eten met dit warme weer. Gecombineerd met pandan-rijst. Pandan rijst wordt ook wel jasmijnrijst genoemd. De rijstkorrel is afkomstig uit Thailand. Het heeft een lichte nootachtige geur en smaak, die doet denken aan pandan. Dit is een blad, waarvan de rijstplant tijdens het groeiproces via de wortel de geur opneemt. Om deze reden wordt de rijstsoort in Nederland pandan rijst genoemd. De rijst is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Veel mensen preferen pandan rijst boven normale rijst of zilvervliesrijst, omdat deze rijst net iets meer smaak heeft.

Het recept was eigenlijk bedoeld voor 4 personen maar zoals gewoonlijk had ik weer voor een compleet weeshuis gekookt. We zaten gisteren met 3 personen aan tafel, er bleef nog genoeg over om vandaag nóg een keer van de stoofpot te genieten (heb nog een extra stukje zalm in de koelkast, deze gaat er straks nog bij)

(recept en foto's op www.kuiranto.nl/visstoof-met-zalm-en-witvis)