(brood)nodige variatie . . .

19-04-2020

Sinds dat ik weet dat ik diabetes heb moet ik oppassen met de koolhydraten in mijn eten. Ik vind veel lekker en veel van wat ik lekker vind, zit ook hoog in de koolhydraten. Pasta, rijst, aardappels en ook brood daar zit wat in (zoals de slogan van de reclame een paar jaar geleden al zei). Voor de pasta en rijst heb ik goed alternatieven en qua hoeveelheid aardappels heb ik flink geminderd. Ook voor het brood is een goed alternatief in een koolhydraatarme versie. Het koolhydraatarme brood van de Aldi, Albert Heijn, Jumbo en Bakker Kaspers is erg lekker. Het enige probleem is dat er weinig tot geen variatie in zit. Het is altijd hetzelfde soort brood. Ik ben al niet zo'n grote brood-fan en het wordt er niet beter op wanneer ik elke dag hetzelfde soort brood moet eten.

In het verleden heb ik al eens een broodbakmachine gehad. Deze heeft zeer goed dienst gedaan tot het moment dat ik in 2017 het deeg voor de paasbrunch aan het voorbereiden was. Normaal gesproken komt er uit de broodbakmachine een gistachtige lucht bij het kneden en rijzen. Dit keer werd deze lucht wreed verstoord door een indringende rokerige lucht. Een paar tellen later gaf de machine het op. Toen ik deze week weer aan dat moment dacht, kreeg ik meteen een idee voor mijn broodnodige variatie voor mijn koolhydraatarm brood-dilemma. Wanneer ik weer een machine aanschaf dan kan ik zelf mijn broden bakken of deeg voorbereiden met verantwoorde ingrediënten! Via bol.com een machine besteld en afgelopen vrijdag kwam de DHL mijn nieuwe keukenhulp brengen. Ondertussen was ik al op internet aan het speuren geweest voor vervangers van het normale, voor mij foute, broodmeel. Ik moest vrijdagmiddag toch in de stad zijn en bij Holland & Barrett van alles gehaald voor een verantwoord brood. Het eerste brood heb ik compleet in de machine gebakken (www.kuiranto.nl/amandelbrood/). Ik wilde het eerst uitproberen. Het was een lekker en voedzaam brood. Vandaag een 2e poging gewaagd. Op zondagmorgen eten wij altijd broodjes die we even afbakken in de oven. Erg lekker maar nu te fout voor mij. Op basis van het recept van vrijdag een eigen variatie gemaakt en in de machine laten kneden en rijzen. Daarna in de oven en afbakken. De smaak was goed en het model ook. Deze broodjes worden niet zo hoog uit zichzelf. De volgende keer laat ik het deeg in een vorm bakken om een hoger broodje te krijgen. De smaak was goed, de kleur mooi bruin en het broodje lekker knapperig (www.kuiranto.nl/olijvenbroodjes/). Experiment gelukt, wordt vervolgd. De eerste stappen van mijn (brood)nodige variatie waren succesvol.