Grillen en chillen

het recept

Grillen en chillen

Verschillende soorten champignons (kastanjechampignons, beukenzwammen en witte champignons). Daarbij vis (zalm) en pasta (lasagna). Een verse besciamella saus (roomboter, melk, peper, zout, nootmuskaat en 40plus kaas). Lekkere blauwader 50plus kaas in de lagen tussen de lasagna. En natuurlijk wat uien, knoflook en dit keer ook paksoi.

Eerste de champignons schoonmaken en marineren met verse limoensap en peper. Daarna de olijfolie erbij en goed mengen. Grillpan op het vuur (in mijn geval de inductieplaat) en de champignons in porties grillen. Daarna is de zalm aan de beurt. Peper en zout op de zalm en dan in de grillpan. Het laatste karwei voor de grillpan zijn de uien, knoflook en de paksoi. De paksoi niet zo lang want deze moet een beetje knapperig blijven. Ik wilde de pasta zelf maken maar dat kwam qua tijd niet zo goed uit. De pastabladen in heet water gelegd zodat ze alvast een beetje kunnen garen. De saus natuurlijk wel vers gemaakt: beetje boter in de pan en laten smelten, bloem erbij totdat deze gaar is en daarna de melk erdoor roeren. Even door laten koken en op smaak maken met peper, zout en nootmuskaat. Ik had nog wat 40plus geraspte kaas liggen en deze door de saus geroerd. Ook nog wat van de 50plus blauwader kaas door de saus en de besciamella saus is op smaak. Alles in nu klaar voor de opmaak in de (glazen) ovenschaal. De glazen ovenschaal laat mooi de opbouw van de laagjes zien.

De opbouw: laagje besciamella saus, laagje champignons langs de rand van de schaal. Zalm er midden in. Blauwader kaas er over heen brokkelen. Afdekken met uien en paksoi en een laag pasta er overheen. Dit nog een keer herhalen. De laatste laag pasta bedekken besciamella saus en schijfjes mozzarella al laatste laag. Circa 30 minuten in de oven op 200 graden en gereed is de herfst-pastaschotel. Is de mozzarella nog niet bruin dan iets langer in de oven.