Chaat masala

het recept

Ingredienten:

250 gr gedroogde kikkererwten (1 nacht geweekt in 2 liter water)

1 grote ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

5 cm gember, fijngesneden

1 groene peper, fijngesneden

160 ml olie plus extra om in te bakken

1 el komijnzaad, gemalen en gebrand

1 el korianderpoeder

snufje fenegriek

1 tl chilipoeder

2 el Griekse yoghurt

2,5 el garam masala

2 tl tamarindepuree

sap van een halve citroen

3 tl zout

evt. verse koriander

Bereiding

Breng de kikkererwten in een pan met 2 liter vers water aan de kook en laat het 1 tot 1,5 uur koken. Verwijder met de schuimspaan het schuim dat zich vormt tijdens het koken. Giet de kikkererwten af als ze gaar zijn en bewaar het kookvocht.

Meng de ui, knoflook, gember, groene peper en 160 ml olie in een keukenmachine tot een boemboe. Verhit een scheut olie in een pan en zweet het mengsel aan totdat het goudbruin kleurt. Voeg de komijn, koriander, fenegriek en chilipoeder toe en bak dit 1 minuut mee.

Voeg de yoghurt toe en roer de garam masala er door. Schenk geleidelijk 1,5 liter van het bewaarde kookvocht van de kikkererwten erbij. Roer het geheel elke keer nadat het vocht is toegevoegd goed door en zet het vuur laag zodat het suddert. Voeg de tamarinde, citroensap en de kikkererwten toe. Dek de pan af en laat het 30 minuten sudderen tot de vloeistof is ingekookt tot een bruine saus. Breng op smaak met peper en zout en wat extra garam masala. Garneer evt. met wat koriander.

Schep de masala op een bord, leg hier een nasikrokant op en serveer het met een lepel churri.


(inspired by Soenil Bahadoer)