Walnoten-dadelbrood

het recept


Walnoten-dadelbrood met blauwe kaas en portsaus (4 pers.)

100 gram walnoten

50 gram gedroogde dadels

250 gram tarwebloem

1 theelepel baksoda

1 theelepel zout

1 middelgroot ei

175 milliliter karnemelk

175 milliliter port ruby

60 gram donkere basterdsuiker

157 gram Blue Stilton blauwaderkaas

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de walnoten op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin en knapperig. Schep regelmatig om. Laat iets afkoelen. snijd de dadels in kleine stukjes. Snijd ook de walnoten in stukjes van 1½ cm.

Verwarm de oven voor op 230 °C. Meng de bloem met de baksoda en het zout in een ruime kom. Schep de walnoten en dadels erdoor. Klop het ei los en meng met de karnemelk. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het karnemelk-eimengsel erbij. Kneed zo kort mogelijk tot alles net een vrij nat, samenhangend deeg vormt. Maak met natte handen een ovale bal van het deeg en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.

Maak met een scherp mes een groot kruis in het midden. Bak het brood 10 min. in het midden van de oven. Verlaag dan de temperatuur naar 200 °C en bak nog 20 min. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Pas op, want het brood en de oven zijn heet.

Breng ondertussen de port met de donkere basterdsuiker aan de kook op middelhoog vuur. Laat het mengsel in 15 min. tot ⅓ inkoken.