Verdejo - Vina Agustina


Naam wijn:

Verdejo - 2017

Land van herkomst:

Spanje

Streek:

Ten noordwesten van Madrid in de provincie Valladolid ligt de Spaanse wijnregio Rueda. Een wijnregio die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is de plek waar de witte druif verdejo vandaan komt. Witte wijn van de Verdejo druif heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen als interessant alternatief voor Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc wijnen. Het mooie van de Verdejo wijnen is dat die vrijwel altijd herkenbaar zijn (een soort "what you see is what you get"), in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijnen van de Sauvignon blanc waarvan vele varianten bestaan. Deze druif is één van de beste en meest gebruikte witte druiven van Spanje, met name in het Rueda gebied waar hij als een nationale trots wordt gekoesterd en waar de beste Verdejo wijnen vandaan komen.

Druif:

De Verdejo druif is een Spaanse druivensoort, afkomstig uit het Rueda gebied (Noord-West Spanje, net onder de stad Valladolid). Hij ontleent zijn naam aan het spaanse woord 'verde', wat 'groen' betekent. Decennia lang waren de wijnen van de Verdejo druif van middelmatige kwaliteit, waarschijnlijk vanwege een gebrek aan ambitie van de wijnboeren uit de Rueda en een gebrek aan concurrentie van andere wijngebieden. Een aantal gerenommeerde Spaanse wijnmakers heeft daar uiteindelijk verandering in gebracht door de Rueda in te trekken om wijnen van hoge kwaliteit te gaan produceren. Eerst van de Sauvignon blanc maar later ook van de Verdejo. Sindsdien zijn de kwaliteit en populariteit van de Verdejo's sterk toegenomen.

Wijnhuis:

Viña Agustina werd ruim 70 jaar geleden opgericht in de stad Alicante, 100km ten zuiden van Valencia. Vandaag de dag heeft Viña Agustina diverse wijngaarden verspreid over geheel Spanje en is één van de meest prestigieuze wijnhuizen van het land. De selectie en het oogsten van de druiven wordt nog grotendeels handmatig gedaan om een optimale kwaliteit te garanderen. Catalunya Catalonië of Catalunya in het Catalaans was ooit één van de toonaangevende naties van Europa. Het wijnhuis heeft een unieke ligging aan de voet van de Pyreneeën, ten noordwesten van Barcelona. De wijngaarden strekken zich uit over een uitgebreid gebied van ongeveer 2245 hectare, een van de grootste en belangrijkste wijnmakers en Enological research centra in het land. De uitstekende klimatologische omstandigheden en de continue research hebben het mogelijk gemaakt wijnen van hoge kwaliteit en karakter te oogsten sinds 1914.

Wijn en spijs:

Deze prachtige Verdejo is bleekgeel van kleur. Krachtige en frisse witte wijn met een goed uitgebalanceerd zuurtje. In de geur toont deze wijn uitgesproken aroma's van grapefruit, citrus, bloesem, mineralen en kruiden. Frisse en fruitige smaak met indrukken van citroengras, bloesem, venkel en witte peper. Elegante en rijke mond die vlezig en goed gestructureerd is. Uitbundig in de neus en mond. Een mooie combinatie met salades, pasta's en rijpe kazen, koude vleeswaren, wit vlees, vis en zeevruchten. Geschonken bij het kerstdiner 2018, gepocheerde kabeljauw, bospaddenstoelensoep en gegrilde courgettes. Het mooie, frisse van de wijn kwam goed tot zijn recht bij deze voor- en tussengerechten.

Waar gekocht/gedronken:

Met de kerst 2018 een waardebon gekregen en daarvoor een aantal wijnen uitgezocht op basis van de beschrijving van de wijn.