Tompouce van gerookte zalm en avocado

het recept

Tompouce van avocadomousse en gerookte zalm (4 pers.)

4 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg

1 eetrijpe avocado

60 gram crème fraîche

2 gram verse bieslook

1 mespunt zout

¼ citroen

100 gram gerookte zalm

1½ eetlepel mierikswortel in pot

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de folie van de bevroren bladerdeegplakken. Snijd een reep van 4 cm van de plakjes. Leg ze dicht bij elkaar, maar niet tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat en leg daar weer een vel bakpapier op. Wacht ca. 5 min. tot de plakken ontdooid zijn en leg de braadslede er bovenop, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Bak in 15 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven, maar keer de plakjes na 10 min. om. Haal het bladerdeeg uit de oven en laat in 10 min. afkoelen tot kamertemperatuur

Snijd ondertussen de avocado in de lengte doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe samen met de crème fraîche, bieslook en het zout in een hoge maatbeker. Pers het stukje citroen uit en doe het sap ook in de beker. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper. Vul de spuitzak met de avocadomousse en leg in de koelkast tot gebruik.

Snijd de zalm strak op maat ter grootte van de bladerdeegplakken. Besmeer de plakjes bladerdeeg met de mierikswortel en beleg precies met de stukjes zalm. Spuit op de andere bladerdeegplakjes een sierlijke laag avocadomousse. Dek af met de met zalm belegde plakjes. Serveer direct.