Tempranillo - Spanje

Naam wijn:

Tempranillo - 2014

Crianza (tenminste 24 maanden op hout en fles gerijpt is, waarvan minstens 6 maanden op eikenhouten vaten)

Land van herkomst:

Spanje

Streek:

Valdepanas. De rode Tempranillo-wijnen zijn veruit de beste die de streek produceert. Tempranillo 's uit dit gebied zijn namelijk heerlijk zacht van smaak, met rijpe aroma's en een hint van vanille. Tegenwoordig wordt in dit gebied ook steeds vaker Cabernet Sauvignon of Merlot aan de Tempranillo toegevoegd. Vooral de reserva's en gran reserva's zijn van uitstekende kwaliteit! Het landklimaat dat in Valdepanas heerst is vergelijkbaar met dat van La Mancha. De zomers zijn extreem droog en heet, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40°C. In de ijzig koude winters zakken de temperaturen tot ver onder het vriespunt (soms wel -10°C). Door de droogte zijn er nauwelijks schimmelziekten in de wijngaard te vinden. Veel gezonde druiven in dit gebied dus!

Druif:

Tempranillo druiven hebben een dikke schil en produceren donker gekleurde, elegante wijnen met een lage zuurgraad en voldoende tannines. Doordat zij resistent zijn tegen oxidatie kan Tempranillo wijn langer bewaard worden. De wijnen zijn fruitig, maar niet al te aromatisch. De smaak is specifiek voor de druif en soms moeilijk te definiëren. De aroma's lopen uitéén van rood fruit (aardbeien, rode kers), zwart fruit (braambes, zwarte kers, zwarte bes), gedroogd fruit (pruim, dadels, vijg), aards (aarde, bos, natte bladeren), specerijen (laurier, drop, tabak, nootmuskaat, vanille), kruiden (oregano, salie, anijs) hout (vanille, zoethout, eikenhout), karamel, koffie, cacao en chocolade. Een zachte rode wijn met een gemiddelde hoeveelheid tannines (afhankelijk van het klimaat waar de druif groeit) en een relatief lage zuurgraad. De zachte soepele smaak geeft weinig zoet of zuur mee. Deze deze wijn is perfect om te drinken als beginnende rode wijndrinker.

Wijnhuis:

Bodegas Navalon is omgeven door de oude wijngaarden van Valdepanas in het hart van Spanje. De bodega is al verschillende generaties de passie van dezelfde lokale familie. Het werd oorspronkelijk opgericht aan het begin van de 20e eeuw door Don Juan Sánchez, een grondeigenaar die besloten tot de bouw van een wijnmakerij om zijn eigen wijn, in plaats van het verkopen van zijn druiven aan anderen. (www.ancianowine.com)

Wijn en spijs:

De Tempranillo doet het erg goed bij geroosterd lamsvlees, geroosterde kip of ander geroosterd vlees. Ook lekker bij een stevig stuk braadvlees, rood vlees of een rijpe kaas.

Waar gekocht:

Cadeau gekregen