Stifado

het recept


Stifado (4-6 pers.)

1,2 kilo runder(sukade)lappen

2 grote uien, aan halve ringen gesneden

2 teentjes knoflook, fijngesnipperd

3 laurierblaadjes

500 gram zilveruitjes

2 blikken tomatenstukjes

125 ml rode wijn

2 eetlepels rode wijnazijn

3 eetlepels selderijblaadjes

1 kaneelstokje

¼ theelepel piment

¼ theelepel komijn

1 theelepel oregano

1 theelepel zwarte peperkorrels

Ongeveer 1 eetlepel poedersuiker

4 trostomaten

Een bosje platte peterselie

Zout

Peper

Olijfolie

Snijd de runderlappen aan stukken van ca. 2 x 2 cm. Doe de olijfolie in een pan en braad hierin het vlees totdat het mooi bruin kleurt. Doe er peper en zout overheen en haal het daarna uit de pan.

Snij de uien aan halve ringen en maak de zilveruitjes schoon. Fruit de uien in het bakvet/olie totdat ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook, de laurierblaadjes en de zilveruitjes toe. Bak het geheel nog circa 5 minuten. Voeg daarna de tomatenstukjes, de wijn, de wijnazijn, de selderij, het kaneelstokje, de piment, de komijn, de oregano de peperkorrels en poedersuiker erbij. Breng de saus op temperatuur.

Voeg het vlees toe aan de saus. Zorg ervoor dat het vlees geheel bedekt is, voeg indien nodig, nog wat water toe. Verwarm eh geheel totdat het net kookt. Laat het geheel een paar uur (2 tot 3 uur) sudderen totdat het vlees mooi zacht is.

Ontvel de tomaten door ze met een mes kruislings in te kerven en dompel ze even in een pan met kokend water. Verwijder ook de pitjes en snij de tomaat in blokjes. Doe de blokjes daarna in de stoofpot. Proef het geheel na het opwarmen nog een keer en breng het op smaak met wat zout en suiker (tomaten kunnen de saus wat zurig maken).

Snij de blaadjes van de platte peterselie aan grove stukken. Voeg ze net voor het opdienen toe aan de stifado.