Spaanse tapaz balletjes in tomatensaus

het recept

Spaanse tapas gehaktballetjes in tomatensaus (ca. 30 Stuks)


Ingrediënten:

* 500 g mager gehakt rundvlees

* zout

* 1 TL gemalen komijn (2 g)

* 2 volle theelepels paprikapoeder

* 2 grote mespunten Piment

* Venkelzaden

* Of 2 snuifjes hete chilipeper mespunt

* Twee grote snuiven kaneelpoeder

* 2 eieren

* 2 volle eetlepels paneermeel (15 g)

* 4 el fijngehakte verse peterselie

* 60 g bloem


Ingrediënten voor de tomatensaus:

* e el olijfolie

* 2 fijngesneden sjalotten

* 2 teentjes knoflook

* 1 Glas droge witte wijn

* 4 verse gepelde tomaten in blokjes gesneden

* 2 blikjes gehakte tomaten (425ml)

* 100 g tomatenpuree (2 volle eetlepels)

* 250 ml koud water

* zout en wat suiker naar smaak

* Peterselie


Voorbereiding Spaanse gehaktballetjes


Doe het magere gehakt in een kom en voeg 1 ei toe. Meng met zout, paprikapoeder, komijn, wat kaneelpoeder en Piment. Voeg broodkruimels en 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie toe aan het gehakt. Plaats het vleesmengsel 30 minuten in de koelkast.

Voor de tomatensaus van de Spaanse gehaktballetjes

Snijd een middelgrote geschilde ui fijn in zeer kleine blokjes. Voeg de knoflook toe aan het uienmengsel.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan. Voeg de venkelzaden toe aan de hete olie en roerbak tot het aangenaam ruikt naar venkel en de venkelzaden beginnen te kraken. Voeg dan de witte wijn toe en laat het ongeveer 1 - 2 minuten sudderen.

Voeg vervolgens tomatenpuree en uien met knoflook toe aan 125 ml water en giet het in de steelpan. Voeg de inhoud van het gehakte tomatenblik toe aan de tomatensaus.

Knijp 2 middelgrote verse tomaten met de hand uit. Snijd de resterende tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan de saus. Breng de tomatensaus op smaak met zout, breng het een keer aan de kook en laat het nog eens 12 minuten langzaam sudderen bij een iets lagere temperatuur.

Giet 30 g bloem in een kleine kom.

Verwijder het gekruide gehakt uit de koelkast en maak kleine ronde gehaktballetjes ter grootte van een walnoot. Draai ze snel om in de bloem.

Plaats daarna alle Spaanse gehaktballetjes voorzichtig in de hete tomatensaus, bedek ze met een beetje tomatensaus en laat ze nog 30 minuten zachtjes sudderen tot ze gaar zijn.

Proef de tomatensaus, breng op smaak met zout en een beetje peper.