Schiacciata

het recept

Schiacciata

Italiaans breekbrood

350 gram bloem

7 gram zout

5 gram instant gist

210 gram lauw water

4 eetlepels olijfolie

2 eetlepels extra vergine olijfolie om te bestrijken

Grof zeezout om te bestrooien

Een paar takjes verse rozemarijn

Zeef de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het water, de gist en de olie. Kneed alles op een met bloem bestoven oppervlak in circa 10 minuten tot een glad en elastisch deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.

Doe het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie en laat het op een warme plek in 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak even door. Rol het uit tot een rechthoek van 30 x 20 cm en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het met een deel van de olijfolie voor de korst en dek het af met ingevette plasticfolie.

Laat het deeg op een warme plek 20 minuten rijzen. Bestrijk met de overige olie, prik er met een vork gaatjes in en bestrooi het brood met rozemarijn en zeezout. Laat het op een warme plek nog 15 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 30 minuten lichtbruin. Laat het op een rooster iets afkoelen en serveer het nog warm.