Saffr(h)aantjes

het recept

Saffraanbroodjes

250 ml volle melk
7 g gist
0.05 g saffraan (zakje)
100 g fijne kristalsuiker
500 g bloem
2 tl zout
2 eieren
50 g boter
150 g gedroogde cranberry's
1 el kraanwater

1. Verwarm de melk tot lauw. Neem van het vuur. Doe de gist,
saffraan en 15 g suiker in een kom. Voeg de melk toe, roer door
en laat 10 min. staan. Zeef ondertussen de bloem boven een
ruime kom. Voeg het melkmengsel, de rest van de suiker, het zout,
1 ei, de boter en de cranberry's toe. Kneed met de hand in 15
min., of met een mixer met deeghaken in 10 min., tot een
samenhangend deeg.
2. Vet een kom in met boter. Leg het deeg erin, dek af met
vershoudfolie en laat 1 uur en 30 min. rijzen op een droge, warme
plek tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg door. Maak
er 12 rolletjes van 15 cm van in de vorm van een S. Leg ze op een
met bakpapier beklede bakplaat met 2.5 cm tussenruimte. Dek af
met ingevet vershoudfolie en laat op een droge, warme plek nog
30 min. rijzen.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Klop het
andere ei los met het water. Verwijder de vershoudfolie. Bestrijk
de broodjes met het eimengsel. Bak ze in ca. 10 min. goudbruin
en gaar. Serveer lauw of koud.