Runderstoof met turbopeper

het recept

Runderstoof met turbopeper (ca. 8 pers.)

1 kg rundvlees 

3 eetl. volkoren speltmeel (Bio+)

zeezout

4 eetl. zonnebloemolie

500 gram sjalotten of uien

4 tenen knoflook, gehakt

2 eetl. Chili Garlic Wok (Go Tan)

1 kaneelstokje

2 steranijs

2 laurierblaadjes

1 duimlengte gember, in dunne schijfjes

½ eetl. cayennepeper

½ eetl. zwarte peperkorrels

½ eetl. witte peperkorrels

5 eetl. zoute/lichte sojasaus (Kikkoman)

1,5 liter groenten, van 3 tabletten (Bio+, vegan)

4 middelgrote vastkokende aardappelen, geschild, in blokjes

170 gram kastanjechampignons, in repen

verse krulpeterselie, gehakt


Verwarm de oven voor op 150 graden.

Snij het rundvlees aan grove stukken en dep het droog met keukenpapier. Bestrooi alles met het meel en het zout. Verhit de olie in een zware braadpan. Bak het rundvlees rondom bruin op matig vuur. Haal het rundvlees eruit en houd ze onder een deksel warm.

Maal alle peperkorrels in een vijzel of kruidenmolen fijn. Fruit de uien en knoflook in het bakvet. Voeg 2/3 van de peper toe. Draai het vuur zachter en laat de uien zeker 15 minuten smoren tot ze zacht zijn. Schep de chilibonensaus erdoor en verhoog het vuur. Druk de stukken aangebraden rundvlees ertussen.

Blus de pan af met sojasaus en bouillon, breng alles aan de kook. Giet het geheel vanuit de braadpan over in een (aardewerken) ovenschaal. Voeg kaneelstok, steranijs, laurier en gember toe en sluit het deksel. Zet de ovenschaal in de oven en laat het 2 uur sudderen. Schep halverwege de kooktijd het vlees eens om. Voeg na 1,5 uur de blokjes aardappel en de paddenstoelen aan de saus toe en controleer of er nog genoeg vocht in de ovenschaal pan is, schenk zo nodig nog wat water bij.

Na zo'n 2 uur moet het vlees gaar zijn en de saus dik zijn. Proef of er nog peper bij moet, de smaak komt pas goed vrij na lang stoven.

Schep de runderstoof over noedels of rijst, bestrooi met gehakte peterselie. 

(inspired by Yvette van Boven)