Runderstoof met Aardappel uit Apulië

het recept

Runderstoof

1 kg runderbraadstuk

1 eetlepel boter

2 uien, fijngehakt

2 wortels, fijngehakt

Knolselderij, fijngehakt

4 dl rode wijn, Shiraz

2 dl vleesfond

400 gram ontvelde tomaten

1 eetlepel gedroogd tijm

1 eetlepel majoraan

Zout en peper

Doe een beetje olie in een koekenpan en braad hierin het vlees totdat het aan beide kanten mooi bruin is. Haal het vlees uit de pan maar maak de pan niet schoon.

Doe olie en boter in een braadpan en bak hierin de uien licht aan. Voeg de wortel en de knolselderij toe. Roer alles goed door elkaar, bak het circa 4-5 minuten. Giet nu de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten sudderen. Voeg nu de tomaten, tijm, marjoraan, zout en royaal peper toe. Laat het geheel weer even 5 minuten sudderen. Giet de rode wijn in de koekenpan waarin het vlees gebraden is. Schraap het baksel met een houten lepel van de bodem en zijkant van de pan. Laat het geheel in de koekenpan circa 5 minuten sudderen en giet het daarna bij de rest in de braadpan. Nog even 10 minuten zachtjes door laten koken.

Schep een deel van de massa in een aardenwerken braadpot. Leg het vlees er in en giet de rest van de massa over het vlees heen. Zorg dat het vlees voldoende in het vocht ligt, circa voor 2/3 bedekt. Sluit de braadpot af en zet het in de oven, 180 graden ongeveer 2,5 uur. Keer het vlees elke 20 minuten om. Is er te veel vocht verdampt, schep dan een paar lepels water bij.

Wanneer het vlees gaar is, snij het dan aan plakjes en leg het op een schaal. Giet de saus over het vlees

Aardappelschotel uit Apulië

1 kg aardappels

250 gram zeer dun gesneden ui

3 tenen knoflook, fijn gehakt

500 gram verse tomaten, ontpit en in blokjes gesneden

100 gram geraspte Romanokaas

2 eetlepels verse oregano

Zout en peper

1 dl water

6 eetlepels extra vergine olijfolie


Schil de aardappels, was ze in koud water en snij ze in plakken van maximaal ½ cm. Doe de aardappels, ui, knoflook, oregano, zout, peper en water in een kom en schep alles een paar keer om. Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel olijfolie. Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig over de schaal. Sprenkel de rest van de olijfolie. Zet de schaal ongeveer 1 uur in de oven (200 graden). Schep de aardappels om de 20 minuten om. Laat de schaal voor serveren ongeveer 10 minuten buiten oven staan