Runderstoof met kasteelbier

het recept

Runderstoof met kasteelbier (ca. 6 pers.)

2 el tarwebloem

1 kg runderriblap

2 uien

75 g ongezouten roomboter

4 stengels bleekselderij

250 g grote winterpenen

2 tenen knoflook

330 ml bruin kasteelbier

500 ml kokend water

2 gedroogde laurierblaadjes

1 runderbouillontablet

500 g krielaardappeltjes in schil

Snipper helft van de ui en snijd de rest van de ui in halve ringen. Snijd het vlees in blokjes van ca. 2 cm en bestrooi met bloem en peper en zout. Verhit boter in een ruime braadpan, bak het vlees op hoog vuur in 3 min. rondom bruin, neem het uit de pan en houd apart.

Snijd winterpeen in blokjes en bleekselderij in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en bak de peen, de ui, de knoflook en de helft van de bleekselderij 4 min. Voeg het vlees, het bier en de laurier toe. Schenk heet water erbij en voeg het bouillontablet toe. Laat met de deksel op de pan op heel laag vuur 2 1/2 uur stoven.

Boen de krieltjes schoon en snijd ze doormidden. Neem de deksel van de pan en voeg de krieltjes toe. Laat nog 30 min. zacht stoven zonder deksel tot de krieltjes gaar zijn.