Rioja Crianza - Carlos Serres

Naam wijn:

Carlos Serres Rioja Crianza - 2015

Land van herkomst:

Spanje

Streek:

Rioja ligt 100 km ten zuiden van de Atlantische kust. Een brede rij bergketens aan de noordzijde beschermt het gebied tegen koude zeewinden en overmatige regen. De hoogte, de trechtervorm van de Ebro vallei en de klei-kalk bodem maken de deze wijnstreek ideaal voor wijnbouw.De Phoeniciërs bedreven al wijnbouw in Rioja. In 1852 werd de eerste commercieel opererende bodega gesticht door Marqués de Murrieta. In het decennium 1850 werden grote delen van de Franse wijngaarden verwoest door de Phylloxera (druifluis). Franse wijnboeren trokken de Pyreneeën over om er druiven te kopen en ook om zich in het gebied te vestigen. De Fransen ontdekten dat de Tempranillo ook een zeer goede druif met veel mogelijkheden was. Mede dankzij de Phylloxera verwoestingen in Frankrijk kon de Rioja wijnstreek omstreeks 1890 een belangrijke plaats veroveren op de internationale wijnmarkt. Aan het einde van de 19e eeuw hadden de Fransen uiteindelijk een middel gevonden om Phylloxera te voorkomen, n.l. door de lokale stokken te enten op Amerikaanse, die niet gevoelig bleken voor deze verwoestende aandoening. Veel Fransen keerden daardoor terug naar hun eigen land en omdat de Phylloxera uiteindelijk ook zijn intrede deed in Rioja was de "gouden tijd' daar omstreeks 1900 alweer voorbij. Na een tijdelijk opleving in het begin van de jaren 30 van de vorige eeuw remden daarna oorlogen de wijnindustrie. Pas na toetreding tot de EG en de introductie van moderne technieken verwierf Rioja wijn weer algehele bekendheid

Druif:

Deze wijn is een blend van 90% tempranillo en 10% garnacha. Wijn gemaakt van de druif, tempranillo smaakt meestal zacht en fruitig. Doordat veel tempranillo wijnen niet heel uitgesproken zijn, zijn deze wijnen heel geschikt om zo te drinken, zonder eten erbij. De Tempranillo is een glanzende donkere druif met een vrij dikke schil. Tempranillo heeft zijn naam te danken aan de vroege rijpingsfase: het betekent namelijk zoiets als 'kleine vroege' in het Spaans. Door de traditionele Spaanse traditie om wijn in eikenhout te rijpen, heeft de wijn vaak een lichte kleur met een oranjerood randje. Tempranillo is relatief neutraal van karakter. De druif heeft weinig zuur en is vrij zacht en fruitig van smaak. Ze hebben medium- tot veel body en bevatten aroma's van rood fruit (kers) en leer. Je proeft lichte tannines. Grenache, in het Spaans garnacha, is ooit vanuit Spanje in Zuid-Frankrijk terechtgekomen. Nog altijd wordt hij in deze droge, warme, mediterrane streken op grote schaal verbouwd. In Spanje is het, na tempranillo, de meest verbouwde blauwe druif. Hij groeit er overal, maar vooral opkomende streken als Somontano en Priorat geven hem nu een eigen gezicht en zetten 'garnacha' groot op het label.

Wijnhuis:

Carlos Serres vestigde zich in Haro (district Rioja Alta), in die tijd een zeer welvarende en invloedrijke Spaanse stad. Met de komst van de Franse wijnmakers groeide Haro uit tot een van de belangrijkste wijncentra ter wereld.

Spaanse wijnboeren produceerden al eeuwenlang zware, koppige wijnen van de plaatselijke blauwe druif, de Tempranillo. Zij lieten de druiven flink gisten en oxideren, zoals ze dat leerden van hun vaders en grootvaders. De Fransen introduceerden echter nieuwe, eigentijdse technieken. Met deze Franse wijnbouw- en teelttechnieken kwam de Tempranillo veel beter tot zijn recht. De Tempranillo heeft een vroege rijping (temprano) en is prima te combineren met andere druivenvariëteiten zoals Garnacha, Mazuelo of de witte Viura. Ook Carlos Serres combineerde de Tempranillo met andere druifsoorten. Hij sloot hiervoor exclusieve overeenkomsten met plaatselijke wijnboeren op strategisch aantrekkelijke locaties. Op die manier verzekerde Serres zich van druiven van de allerbeste kwaliteit. Bovendien gebruikte Serres alleen de beste Franse en Amerikaanse eiken wijnvaten, die de wijn een karakteristieke, kruidige smaak gaven. In het beroemde Barrio de La Estacion, een fraai pand naast het station in Haro, produceerde Serres kwaliteitswijnen met een typische 'Bordeaux style' (www.carlosserres.com).

In 1896 startte de Fransman een wijnhuis dat zich uitsluitend richtte op de export van wijn. Een gouden greep: de wijnen van Carlos Serres vonden, en vinden nog steeds, gretig aftrek in Frankrijk, Groot-Brittannië, Cuba en de Verenigde Staten. Het wijnhuis straalt tot vandaag de dag de tradities en de internationale ambitie van zijn grondlegger uit.

Wijn en spijs:

Rioja Crianza is robijnrood van kleur en heeft een aantrekkelijke geur van gerijpt rood fruit, kruidigheid en iets van drop. Elegant van smaak met een goede balans tussen de houtrijping en het fruit en een harmonieuze afdronk. Doordat veel tempranillo wijnen niet heel uitgesproken zijn, zijn deze wijnen heel geschikt om zo te drinken, ook zonder eten erbij. Het mooie aan tempranillo is dat de slanke, middelzware stijl van deze wijn ook vaak goed te combineren is met lekker eten. Tempranillo sluit goed aan bij de meeste Spaanse en Italiaanse gerechten. empranillo is (onder andere) lekker bij de volgende gerechten: vlees van de BBQ en andere gerechten met een rokerige smaak, gebraden eend-, gans- en lamsvlees, pittige gerechten, gegrilde groenten, gerechten met een basis van tomaat: denk aan pizza en lasagna, gerechten met een basis van mais: denk aan Mexicaans eten: Burito's, nachos, taco's, wat sterker smakende vissoorten (geen lichte, die passen beter bij witte wijnen)

Waar gekocht/gedronken:

Gekocht bij Slijterij Klinken - Doetinchem