Ras el Hanout kruiden

Ras El Hanout is een typisch Marokkaanse kruidenmelange en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt. Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Marokkaanse winkels. Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd.
Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.

10 tl zwarte peperkorrels
8 tl gemberpoeder
8 tl komijnzaad
5 tl korianderzaad
8 tl gemalen kaneel
2 tl geraspte nootmuskaat
2 tl kardemompoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl gemalen kurkuma
2 theelepels zout
2 tl gemalen piment
16 kruidnagels

Bereiding:
Maak alles fijn in een vijzel, en meng het goed door elkaar.Opmerking:
Dit kruidenmengsel heeft al een fantastische geur.

Een variatie hierop is:

2 tl gemalen gember
2 tl gemalen kardemom
2 tl gemalen foelie
1 tl kaneel
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl kurkuma
1/2 tl gemalen zwarte peper
1/2 tl gemalen witte peper
1/2 tl gemalen cayennepeper
1/2 tl gemalen anijszaad
1/4 tl gemalen kruidnagel