Poule au vin

het recept

Poule au vin (6 personen)

1 braadkip (ca. 1,75 kg)

100 gram ontbijtspek

2 wortels

8 sjalotten

2 rode uien

450 gram kastanjechampignons

4 tenen knoflook

2 eetlepels arachideolie

20 gram roomboter

2 eetlepels tarwebloem

750 milliliter rode volle wijn

760 milliliter gevogeltefond (pot)

4 gedroogde laurierblaadjes

1 takje verse tijm

2 mespunten kristalsuiker

4 takjes peterselie

Verdeel de kip met een scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Snijd de spek in reepjes. Snijd de worteltjes in dikke plakjes. Snipper de ui en 2 sjalotten (per 4 personen) fijn. Maak de champignons schoon met keukenpapier en halveer. Snijd de knoflook fijn.

Verhit in een grote braadpan de olie. Bak het spek ca. 1 min. en schep met een schuimspaan uit de pan. Doe de helft van de boter in pan en bak de stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin. Neem met een schuimspaan uit de pan en bestrooi met peper en zout.

Bak de hele sjalotten in 2-3 min. lichtbruin. Neem uit de pan. Bak in het braadvet de ui- en sjalotsnippers en de wortel zachtjes zonder te kleuren. Bak de knoflook kort mee. Roer de bloem erdoor en bak ca. 30 sec. zachtjes mee.

Roer scheutje voor scheutje de wijn erdoor tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg de fond, laurier, tijm, suiker, peterselie, peper en zout toe. Breng aan de kook en doe de stukken kip erbij. Laat de kip afgedekt in ca. 50 min. zachtjes gaar stoven.

Verhit ondertussen de rest van de boter en bak de champignons rondom bruin. Neem de laurier, tijm en peterselie uit de kipschotel. Voeg de champignons, spek en de hele sjalotten toe. Laat het gerecht nog ca. 10 min. doorstoven. Breng op smaak met peper, zout en suiker. Knip kort voor het opdienen de peterselie erboven fijn.