Pouilly Fumé

Naam wijn:

Pouilly Fumé - 2016

Land van herkomst:

Loire - Frankrijk

Streek:

Pouilly-Fumé is een gebied dat op de rechteroever in het Loiredal ligt, tegenover Sancerre. Hier worden droge witte wijnen gemaakt van het druivenras Sauvignon Blanc. Het is één van de meest befaamde wijnstreken uit de Loire. De klassieke Pouilly-Fumé is te herkennen aan de delicate balans tussen frisse tonen van citrusfruit en kruisbessen, maar ook rijp tropisch fruit. Door het relatief koele klimaat hebben de meeste wijnen uit deze streek een hoge zuurgraad en een gemiddelde body. De Appellation d'orgine Contrôleé van Pouilly-Fumé is ontstaan in 1937. De naam van de wijn bestaat uit twee delen. 'Pouilly' is een afkorting voor het oude dorpje waar de wijn vandaan komt en 'Fumé' is de lokale bijnaam voor Sauvignon Blanc. De Loire is met duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk en stroomt van de Ardèche in midden-Frankrijk tot in de Atlantische Oceaan. Pas halverwege begint bij het dorpje Pouilly-sur-Loire het wijngebied de Loire. De rivier stroomt hier met haar vele zijriviertjes verder door een gebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare groene velden. Niet voor niets heeft dit gebied de bijnaam Jardin de France, tevens de benaming voor wijnen gemaakt van druiven die uit het hele gebied mogen komen.

Door de uitgestrektheid van het wijngebied zijn er grote onderlinge verschillen in klimaat, bodemsamenstelling en druivenrassen. Aan de kust is de matigende invloed van de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld groot, maar landinwaarts neemt die aanzienlijk af. In sommige delen bestaat de bodem uit oude kalkformaties, in andere weer uit tufsteen, graniet of leisteen. Deze factoren bepalen de keuze van druivenrassen en dus ook welk soort wijn er in elk deelgebied wordt gemaakt.

De Loire is opgedeeld in vier regio's - van oost naar west zijn dat Orléanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais - , die ook weer zijn opgedeeld in een flink aantal appellations.

Helemaal in het oosten wordt van de kalkrijke bodem de beroemde Pouilly Fumé gemaakt van sauvignon blanc. Het woord fumé refereert aan de smaak van vuursteen die de wijn krijgt doordat de wijnstokken wortelen in een bodem van vuurstenen en kiezels.

Druif:

Wereldwijd gezien is sauvignon blanc een topcultivar die men vooral tegenkomt in niet te warme streken. De druif is nauw verwant met de cabernet sauvignon. De beroemdste wijnen van dit ras zijn afkomstig uit het Loiregebied en uit de Bordeauxstreek.

Kenmerken:

Bij een geringe opbrengst per hectare van 25-30 hectoliter ontstaan fantastische wijnen, die men nauwelijks vindt. Omdat het ras een krachtige groeier is moet er flink gesnoeid worden, anders ontstaan bij de oogst groene druiven die slechte wijnen opleveren. Rijp oogsten is een must. Sauvignon blanc heeft een zeer goed aroma dat bestaat uit gras, kruiden, groene en witte vruchten, valeriaan, geranium, jasmijn, muskaat en zwarte bessen. Het levert frisse en zure wijnen die vaak veel extract bezitten. Er worden ook cépagewijnen van dit ras gemaakt, die als ze jong zijn reeds gedronken kunnen worden. Opslag op eiken vaten wordt soms toegepast. De houdbaarheid kan soms zeer lang zijn. Vaak wordt sauvignon blanc gemengd met sémillon, waarbij de laatste vaak overheerst.

Gebruik:

De mooiste resultaten van de sauvignon worden gehaald in de Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé en Touraine) en in de Bordeaux (Graves, Sauternes). Buiten Frankrijk komt vooral Nieuw-Zeeland met topproducten te voorschijn. Sauvignon blanc wordt in alle uithoeken van de wereld aangeplant.

Wijnhuis:

DOMAINE PABIOT; PURE 'FUMÉ' UIT POUILLY. De wijngaarden van Domaine Pabiot liggen op de hellingen van de rechter-oever langs de bovenloop van de Loire, in de heuvels van Les Loges, tegen Sancerre. De wijngaarden grenzen aan het dorpje Pouilly (sûr Loire). Jonathan Pabiot (24 jaar) is de zoon van Didier Pabier, de 'grote' wijnboer uit de Poully Fumé. Jonathan is de 4e generatie wijnmakers in de familie. De voorouderlijke knowhow van de wijnmakersfamilie, moderne verfijnde technieken en precisie ingezet om de kwaliteit van de Pouilly-Fumé voort te zetten zoals deze altijd is geweest. Domaine Pabiot produceert 12000 flessen per jaar. Door de lage opbrengst van de druiven is het onmogelijk meer te produceren. Daarnaast besteed Pabiot ontzettend veel aandacht en precisie aan de druiven, waardoor méér produceren alleen maar ten koste gaat van de kwaliteit. De druiven worden met zorg handgeplukt, waarna de druiven vrij snel naar de pers worden gebracht. Hier ondergaan ze een eerste selectie. Pabio gelooft in de kracht van natuurlijke gisten in de druiven; de vergisting hoeft in zijn ogen niet te worden aangespoord. Na vergisting wordt alle vergiste druivensap gedurende de winter weggelegd; door vermenging van verschillende batches worden verschillende bodemkwaliteiten bij elkaar te gebracht. Na lichte filtratie worden de wijnen in het voorjaar gebotteld en krijgen ze de nodige rust voor een periode van ongeveer 2 maanden. Het bouquet in de wijn ontwikkelt zich tot een mooi samenspel van fruittonen en mooie zuren. Na ongeveer 2 maanden zijn de wijnen 'klaar' voor de verkoop.

De Pouilly-Fumé 'Les Vieilles Terres', wordt ontwikkeld op, de naam verklapt het al, rijpe bodems met ontwikkelde vruchtbaarheid ('van het oude land'); hierdoor zeer geschikt voor de rijping van de Sauvignon Blanc druiven, waarvan deze wijn voor 100% gemaakt is. Deze hoogstaande cuvée heeft een lichtgele kleur met groene zweem, een expressieve neus van bloemen en zachte finesse.

Wijn en spijs:

De Pouilly-Fumé van Dominique Pabiot is een witte Franse wijn uit de Loire die ooit 'de lievelingswijn' van Napoleon was. Nu is het de favoriet van vele kenners. De kalk in de bodem geeft de wijn veel mineraliteit en levendige zuren. Strogeel met groene reflex. Krachtige, rijpe neus, intens gekonfijt fruit, citrusvruchten, mineralen. Volle, brede smaak met zeer rijp fruit, kruisbessen, ook nu weer citrus en mineralen, levendige zuren, prima balans, opwekkende afdronk. Nu op dronk, maar eventueel nog enkele jaren goed te bewaren. Heerlijk bij vis, asperges, Aziatische gerechten op basis van vis en geitenkaas. Zelf gedronken bij een heerlijk op de rug gebakken zalm gecombineerd met een aardappel-aspergeschotel, gegratineerd met kaas. Het stevige van de gratineerde kaas wordt mooi opgevangen door het frisse en fruitige van de sauvignon blanc druif. Het citruszuurtje zorgt voor een mooie balans in deze wijn-spijs combinatie.

Waar gekocht/gedronken:

Slijterij Klinken Oosseld - Doetinchem 12-04-2019