Pinot Grigio - Italië

Naam wijn:

Pinot Grigio - 2017

Land van herkomst:

Italië

Streek:

Pinot Grigio uit het noorden van Italië. In de neus heeft deze wijn van MezzaCorona heerlijk frisse, fruitige tonen van appel en limoen in combinatie met prachtige subtiele zuren. In de smaak is deze Pinot Grigio mooi zacht en verfijnd met een lange afdronk. Heerlijk bij gestoomde vis, zachte kazen of lekker in de zon. Trentino ligt in het Noorden van Italië, tussen de Dolemieten en het Gardameer. Er worden vooral frisse, fruitige witte wijnen gemaakt van Chardonnay en Pinot Grigio. De meeste zijn mousserend. Maar Trentino heeft ook onbekendere wijnschatten. Zoals rode wijn van Marzemino en Teroldego druiven.

De wijnstokken in Trentino staan hoog opgebonden op de hellingen en in de dalen van de bergachtige streek. De meeste druiven zijn wit: Chardonnay en Pinot Grigio. De meeste boeren verkopen hun druiven aan coöperaties, die er frisse, mousserende wijnen van maken met Trento DOC op het etiket. Meestal zijn deze van een goede huiswijn kwaliteit. Enkele toegewijde wijnmakers weten dit niveau te ontstijgen, door zelf van de eigen druiven mousserende wijn te maken volgens de Methode Traditionelle.

Druif:

De Pinot grigio is het zachte broertje van de pinot gris. Een pinot grigio uit Italië is wat soepeler, lichter en fruitiger van smaak. Deze wijnen zijn vaak licht gekruid en perfect om meteen (snel) op te drinken. Pinot gris is het witte broertje van de blauwe pinot noir en een neefje van de chardonnay. De kleur van de druiven varieert van grijs ('gris) blauw tot roze bruin. Soms komen die verschillende tinten allemaal tegelijk voor in één tros. Deze kleuren zie je overigens niet meer terug in de wijn; daar loopt de kleur uiteen van transparant tot goudgeel. Pinot gris uit de Elzas heeft een geconcentreerde, lichtgele kleur terwijl de pinot grigio uit onder andere Italië en Nieuw-Zeeland lichter en witter overkomt.

Wijnhuis:

MezzaCorona, gesticht in 1904, was één van de allereerste coöperaties in Italië. Tegenwoordig staat de naam MezzaCorona voor een groep wijnbedrijven die prijs/kwaliteit hoog in het vaandel heeft. Wie MezzaCorona zegt, zegt onmiddellijk Trentino. En omgekeerd. MezzaCorona bezit daar, en in het aangrenzende Alto Adige, zo'n 2400 hectare wijngaarden. Kenmerkend voor deze streek is een behoorlijk gevarieerde aanplant waaronder uiteraard als bekendste druif de immens populaire Pinot Grigio. Het assortiment van MezzaCorona is behoorlijk divers en daarom komen we ook enkele bijzondere regionale rode specialiteiten zoals Lagrein en Teroldego Rotaliano tegen (www.mezzacorona.it).

Wijn en spijs:

Aziatisch bij pinot gris: de (vollere) pinot gris wordt vaak als de beste begeleider van de Aziatische keuken gezien (aan jou om deze kenners gelijk te geven). Het volle van de wijn gaat goed samen met de gekruide gerechten of gerechten met kokossaus. Het lichte zoetje is een mooie tegenhanger van de hete pepers. Deze wijn is daarom een lucky one; niet veel wijnen gaan zó goed samen met de Aziatische keuken. De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar bessen, citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember. Ook heerlijk bij gestoomde vis, zachte kazen of lekker in de zon.

Waar gekocht/gedronken:

Gedronken bij een typisch Gambiaans gerecht: Red Benachin. Dit is een kruidige rijstschotel met rund en kip. Het frisse en fruitige van de Pinot Grigio was een mooie tegenhanger van het kruidige gerecht. Het gerecht met kruidige tonen van tomaat, paprika, knoflook en ui plus wat andere specerijen werd mooi opgevangen door het onbevangen karakter van deze wijn.