Ossenstaartsoep

het recept

Ossenstaartsoep (6-8 pers.)

1 kg ossenstaart, op kamertemperatuur

1 grote of 2 kleine winterwortelen

2 grote stengels bleekselderij

2 preien

2 uien

2 teentjes knoflook

70 gr tomatenpuree (klein blikje)

1 bosje peterselie

2 laurierblaadjes

4 kruidnagels

Stukje foelie

1 tl zwarte peperkorrels

3 tl zout

25 gr boter (echte)

Optioneel: 200 gr fijne soepgroenten

Optioneel: scheut Madeira

Schil de wortelen en snijd ze in dikke schijfjes. Was de bleekselderij en preien en snijd ze in grove stukken. Snijd de uien in halve ringen. Plet de teentjes knoflook en verwijder de schilletjes.

Verhit de boter in een grote soeppan en bak hierin op hoog vuur de stukken ossenstaart om en om bruin. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord.

Doe de uien met de geplette knoflook in de pan en bak op hoog vuur al omscheppend lichtbruin. Voeg de wortelen, bleekselderij en prei toe en bak al omscheppend nog 2 minuten mee. Voeg de ossenstaarten, tomatenpuree, laurier, kruidnagel, foelie, peperkorrels, peterselie, zout en 3 liter water toe en breng het geheel aan de kook.

Laat even doorkoken en schep ondertussen met een schuimspaan het schuim eraf.

Draai het vuur laag en laat de soep minstens 3 uur trekken met het deksel schuin op de pan, bij voorkeur op een sudderplaatje.

Leg een schone theedoek of kaasdoek in een vergiet en zeef de soep boven een grote kom of pan. Vis de ossenstaarten eruit en snijd het vlees van de botten in kleine stukjes. Doe de bouillon samen met het vlees terug in de soeppan en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep vervolgens geheel afkoelen. Zodra de soep is afgekoeld, schep dan met eens schuimspaan zoveel mogelijk van het vet weg.

Verwarm de soep opnieuw en proef of er nog wat zout en peper bij moet. Breng de soep eventueel op smaak met een scheut Madeira.

Wil je de soep wat gevulder, verwarm dan de soep met 200 gr fijne soepgroenten en laat nog 5 tot 10 minuten zachtjes doorkoken.