Oosseldse uiensoep

het recept

Oosseldse uiensoep (ca. 4 pers.)


800 g middelgrote uien

150 gram runderpoulet, bijv. Blonde Aquitaine

50 g ongezouten roomboter

1½ liter kraanwater

2 rundvleesbouillontabletten

2 el tarwebloem

1 tl versgemalen peper

4 el cognac

1,25 gram gedroogde tijm

½ afbakstokbrood

150 g geraspte oude kaas


Zet een pan op met de 1,5 liter water en breng deze aan de kook met de bouillonblokjes. Wanneer het kookt, zet dan op laag tot middelhoog vuur zodat het niet meer kookt. Voeg de runderpoulet toe en laat het zo'n 2 uur trekken, zonder te koken.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de boter in een braad- of soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in ca. 30 min. Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 3 min. mee.

Haal de runderpoulet uit de bouillon en snij dit aan kleine stukjes, of trek het uit elkaar. Voeg de uien en de cognac toe aan de bouillon. Voeg de poulet weer toe aan de bouillon. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.

Zet de ovengrill aan. Snijd het stokbrood in schuine sneetjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het brood in ca. 5 min. goudbruin.

Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje. Verdeel de geraspte gruyère erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.

Het geheel kan een dag van tevoren bereid worden t/m het koken van de soep. Bewaar het daarna afgedekt in de koelkast. Bak het brood pas kort voor het serveren af.