Mediterrane chutney
het recept
Mediterrane chutney (circa 1,5 liter)
1 kilogram grote tomaten, zonder pitjes, in stukjes gesneden
350 gram courgette, in stukjes gesneden
350 gram aubergine, in stukjes gesneden
700 gram rode paprika, in stukjes gesneden
350 gram ui, gesnipperd
5 teentjes knoflook, gesnipperd
1 eetlepel paprikapoeder
1,5 eetlepel korianderzaad, geplet
1 eetlepel grof zout
3 deciliter rode wijnazijn
350 gram rietsuiker
Verwarm alle groenten, knoflook, specerijen en zout 10 minuten op een laag vuur in een grote afgesloten pan tot de sappen vrijkomen, af en toe roeren.
Haal de deksel van de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het ongeveer een uur pruttelen totdat de groenten zacht zijn én het meeste nat verdampt is. Af en toe roeren.
Roer nu de suiker en de azijn erdoor terwijl de pan op een laag vuur staat. Los de suiker er in op en laat het geheel pruttelen. De chutney is gereed wanneer je er met een lepel door heen gaat en er blijft een duidelijk gleuf op de bodem achter. De chutney wordt met het staan nog dikker.
Vul de potten en sluit ze af met een azijn bestendige deksel. Bewaar ze voor gebruik minstens een maand op een koele, donkere en droge plek. De chutney is een jaar houdbaar.