Mais broodjes

het recept

Mais broodjes

Ingrediënten (voor 7 bolletjes 38 kh)

3 grote of 4 kleine eieren (0,4 kh)

150 gram amandelmeel (16,4 kh)

60 gram pompoenpitten (1,6 kh)

60 gram roomboter (0,0 kh)

65 gram mais (uit pot) (6,5 kh)

1 tl gemalen kardemon (0,4 kh)

2 tl uienpoeder (1,0 kh)

2 tl el basilicum (0,2 kh)

1 sjalotje (40 gram) (2,9 kh)

60 ml handwarm water

1,5 zakje gist (10 gram) (3,6 kh)

1 tl suiker (5 kh)

2 tl g zeezout (0 kh)

1 flexibele vorm voor 6 broodjes (Ø 7 cm)

3 muffinvormen (= circa 1 extra bolletje)

Weeg de mais af en laat het even uitlekken. Maal de zonnebloempitten en mais fijn in een keukenmachine of blender (niet te fijn moet nog terug te vinden zijn in het brood). Snij het sjalotje aan halve ringetjes.

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn (dit voorkomt dat je brood naar ei gaat smaken). Doe ze eventueel een paar minuten in een kom met warm water. Kluts ze vervolgens in een apart schaaltje even door elkaar.

Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron.

Meng de droge ingrediënten (amandelmeel, gemalen pompoenpitten, , mais, sjalot, basilicum, uienpoeder, kardemon, zout, suiker en gist ) alvast.

Doe de ingrediënten in het bakblik in onderstaande volgorde:

Water op de bodem (zorg dat het lauw/handwarm is, maar niet heet)

Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe

Giet de gesmolten boter en geklutste eieren langs de rand

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de broodbakmachine wanneer het gereed is. Leg bakpapier op het rooster van de oven en de flexibele vorm er op. Verdeel het deeg met een lepel over de 6 vormen. Er blijft nog wat deeg over, schep dit in de muffinvorm (ca. 3 stuks). Laat de het deeg nog even 15 minuten narijzen, afgedekt met plasticfolie. Bak vervolgens de bolletjes in circa 20 minuten af in de oven totdat ze mooi bruin zijn. Haal ze na 20 minuten uit de vorm en leg ze, met de bolle kant naar boven, op het rooster. Zet het rooster weer terug in de oven en laat in circa 2 minuten de bolle kant wat bruinen en krokant worden.

Per broodje is het aantal koolhydraten 5,43. Een broodje weegt dan circa 60 gram.