Lasagne verdi al forno

het recept


Lasagne verdi al forno (6 pers.)

250 gram lasagnebladen

80 gram gebakken ontbijtspek

2 teentjes knoflook

80 gram bleekselderij

2 wortels

3 tomaten

4 eetlepels olijfolie

300 gram rundergehakt

0.125 liter runderbouillon

30 milliliter rosé

1 eetlepel tomatenpuree

10 gram suiker

2 theelepels gedroogde oregano

10 gram verse peterselie

6 eetlepels kookroom

750 milliliter volle melk

1 snufje nootmuskaat

200 gram mozzarella

100 gram geraspte kaas Parmezaan

2 uien

60 gram tarwebloem

1 snufje zwarte peper

Pel de uien en de knoflook, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Trek de harde draden van de stelen bleekselderij en snij in blokjes. Schrap de wortelen en hak ze fijn. Ontvel de tomaten en snijd het tomatenvlees in stukjes.

Bak het spek uit, voeg dan wat olijfolie en vervolgens de groenten m.u.v. tomaten toe. Bak tot alle vloeistof is verdampt. Voeg het gehakt toe en bak het korrelig en grijs.

Voeg daarna de tomatenpuree, de tomaten, de hete bouillon en een flinke scheut rode wijn toe. Breng alles op smaak met zout, peper en suiker.

Spoel de kruiden schoon, sla ze droog, hak ze fijn en doe ze bij de saus. Laat de saus met een deksel op de pan 20 minuten pruttelen. Af en toe goed doorroeren. Giet er daarna de room bij.

Maak terwijl de bolognesesaus kookt, de bechamelsaus. Smelt daarvoor de boter en roer de bloem erdoor. Laat hem even gaar worden, maar niet kleuren. Giet dan de warme melk al roerend in de pan en laat de saus op een laag pitje 10 minuten pruttelen, tot hij dik en romig is. Breng op smaak met zout, witte peper en nootmuskaat en voeg wat gedroogde oregano en geraspte kaas toe Laat de mozzarella uitlekken en snijd in blokjes.

Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden C.

Doe een laagje bechamelsaus in de schaal, daarop de lasagneblaadjes en daarover de bolognesesaus. Daarop een laagje bechamelsaus met wat Mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal dit. De bovenste laag moet in elk geval bechamelsaus en kaas zijn.

Schuif de schaal in het midden van een voorverwarmde oven en laat deze ovenschotel ongeveer 30 minuten gratineren, tot de bovenkant knapperig bruin is.