Lalande de Pomerol

Naam wijn:

Lalande de Pomerol - 2014

Land van herkomst:

Bordeaux - Frankrijk

Streek:

De Bordeaux wijnstreek ligt aan de Atlantische kust en linker- en rechteroever van de Gironde. De aanwezigheid van het water zorgt voor een gematigd klimaat en is medebepalend voor de kwaliteit van het wijnjaar. Maar ook de unieke en gevarieerde grondsoorten creëren een uitzonderlijke wijn. De dertien druivensoorten met geautoriseerde herkomstaanduiding voelen zich hier als een vis in het water. In Bordeaux worden namelijk alleen blendwijnen geproduceerd. Elke druivensoort draagt zijn steentje bij aan een perfect evenwichtige en duurzame blendwijn. Door de uitgestrektheid van het wijngebied zijn er grote onderlinge verschillen in klimaat, bodemsamenstelling en druivenrassen. Aan de kust is de matigende invloed van de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld groot, maar landinwaarts neemt die aanzienlijk af. In sommige delen bestaat de bodem uit oude kalkformaties, in andere weer uit tufsteen, graniet of leisteen. Deze factoren bepalen de keuze van druivenrassen en dus ook welk soort wijn er in elk deelgebied wordt gemaakt. Meer dan 90% van de productie betreft rode wijn. Boven aan de lijst staat de merlot, een elegante druif, de koning van de rechteroever (pomerol, saint-émilion). De cabernet sauvignon-druif geeft kracht en intensiteit aan de linkeroever (médoc, graves). De cabernet franc-druif voegt zich hierbij met zijn kleurige toets en intense aroma's. Lalande-de-Pomerol ligt in het zelfde gebied als het befaamde en grotere Pomerol. De twee gebieden worden alleen door een smalle rivier de Barbanne gescheiden. Het is een gemeente in het Franse departement Gironde en telt 614 inwoners. Het is vrij klein dus. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Libournais. Er worden gulle, verleidelijke rode wijnen gemaakt, die tot de serieuzere wijnen van Bordeaux worden gerekend. De wijnen worden gemaakt van dezelfde druiven als in Pomerol en lijken er ook sterk op. Er zijn wijnen die de concurrentie serieus aankunnen. De moeite waard dus om te zoeken naar een mooie wijnen omdat ze beter betaalbaar zijn.

Druif:

Wereldwijd gezien is sauvignon blanc een topcultivar die men vooral tegenkomt in niet te warme streken. De druif is nauw verwant met de cabernet sauvignon. De beroemdste wijnen van dit ras zijn afkomstig uit het Loiregebied en uit de Bordeauxstreek.

Kenmerken:

De meeste wijnen uit Lalande-de-Pomerol worden gemaakt van Merlot zijn dieprood, krachtig en geurig. Ze combineren een stevige en duidelijke structuur met fruitige aroma's van rode en zwarte vruchten. De Merlot is een goed groeiende en vroeg rijpe blauwe druif. De druiven hebben veel sap met fruitige aroma's. Hij kan zelf behoorlijk zoet zijn en heeft een hoog suikergehalte. De schil van de druif is niet zo dik en de wijnen bevatten doorgaans minder tannine. Hierdoor zijn de wijnen vaak zachter (dat is ook de reden dat hij gemengd wordt met de meer stevige Cabernet). Wijnen van Merlot ruiken en proeven naar kersen, bessen en pruimen. Maar ook kunt u rozen ruiken en potloodslijpsel. In het verleden werd door de hoge productie van sap de druif veel ingezet voor bulkwijnen. Gevaar hiervan is dat de wijnen licht worden en geen karakter hebben. Wanneer de druif gebruikt wordt voor meer geconcentreerde wijnen dan kan de kwaliteit heel hoog zijn.

Wijnhuis:

Château Les Chaumes is een blend of 65% Merlot, 25% Cabernet Franc en 15% Cabernet Sauvignon, en is behoedzaam gerijpt op eikenhout met slechts 10% nieuw hout elk jaar.

Het kleine cháteau heeft slechts 7 ha. wijngaarden en de opbrengst per jaar is slechts 45.000 flessen. Al een aantal jaren zwaait hier wijnmaker en eigenaar Alain Vigier de scepter. De aanplant in de wijngaard is slechts 1/3 gedeelte merlot, aangevuld met 1/3 cabernet sauvignon en 1/3 cabernet franc. Terwijl het aandeel merlot in andere wijnen uit de regio vaak wat hoger is. Dit resulteert in een wat krachtiger en een meer gestructureerde wijn met net iets meer rijpingspotentieel. De wijn is rond en vol, doordat de wijn enkele maanden op gebruikte eiken vaten heeft gerijpt.

Wijn en spijs:

Een intense kleur en rijp fruit in de geur. Gevolgd door een volle en krachtige smaak. Het complexe karakter en de zwoelheid geven deze wijn een gul karakter. Een Volle, krachtige wijn met een complex en gul karakter. Erg lekker bij rundvlees en wild. Gedronken zonder spijs-combinatie. Een eerste indruk was een minder prettig zuurtje voor in de mond. Geen wijn om zo te drinken, combineren met een goede spijscombinatie zoals rund, wild, lamskarbonades of kip met geroosterde groenten.

Waar gekocht/gedronken:

Slijterij Klinken Oosseld - Doetinchem 12-04-2019