Workshop Gambian Cooking: Chicken Yassa 2.0

07-12-2019

Al weer 2 weken terug uit Gambia. Veel gezien en lekker gegeten, ik ben een liefhebber van de Gambian local dish. De domoda, de benachin, de affra, de chew dutirr kong, de supa kanya, de plasas en natuurlijk mijn favoriet: de chicken yassa. Een aantal van deze gerechten kan ik nu, bij benadering, ook in Nederland koken. De domoda, benachin en plasas staan op mijn Nederlandse cookinglist. Het beste beheers ik het koken van de chicken yassa. Afgelopen weken heb ik mijn yassa kookkunsten weer aangescherpt. Er is voor mij gekookt in mijn compound en natuurlijk stond ik er met mijn neus bovenop. Veel aantekeningen gemaakt en wat foto's erbij en mijn yassa-kennis is weer verbeterd.


Donderdag 12 december geef ik een kookworkshop aan de leerlingen van Almende Isala College uit Silvolde. Zij gaan in maart 2020 op reis naar Gambia en ter voorbereiding gaan we samen koken. Natuurlijk wil ik dan mijn vernieuwde yassa gaan koken. Om zeker te weten of deze nieuwe yassa goed is heb ik vandaag alvast thuis proefgedraaid. Was erg blij met het resultaat, de smaak was echt de yassa-smaak zoals ik deze ook proefde in Gambia de afgelopen weken. De yassa is nu echt Gambiaans, de andere gerechten moeten nog aangescherpt worden alhoewel de smaak wél goed is. En iedere Gambiaanse familie heeft zo zijn eigen wijze in het koken van de lokale gerechten. Mijn eigen wijze past daar mooi tussen!


Ik blijf lekker doorkoken, Gambiaans en niet-Gambiaans. Voor het eerst ga ik tijdens de workshop gehuld in een koksbuis, gemaakt van een mooie bonte Gambiaanse stof. Het logo van Kuiranto staat er nog niet op maar daar wordt ook aan gewerkt. Na de workshop volgt weer de aanloop naar het kerstdiner 2019. De plannen zijn al gemaakt. Boodschappen doen en fijn aan de slag voor The most wonderful time of the Year!!!