Workshop Gambiaans koken  Chicken Yassa 2.0

14-12-2019

Afgelopen week mocht ik weer een workshop Gambiaans koken verzorgen voor het Almende Isala College in Silvolde. Voor het derde achtereenvolgende jaar gaan 10 leerlingen onder begeleiding van 2 docenten naar Gambia. Vanaf 20 maart 2020 zijn zij 8 dagen in The Smiling Coast of Africa. De voorbereidende week heeft plaats gevonden in november, ik was toen in Gambia. Dus een datum geprikt in december voor de kookworkshop. Ik had weer de beschikking over de mooie keuken van Almende locatie Wesenthorst in Ulft. Op het programma dit keer een Wonjo (sap getrokken uit de bloemen en knoppen van de Hibiscus Sabdariffa), Chicken Yassa (een kipgerecht met gemarineerde groenten en rijst) en een hangop met groene vruchten (niet echt Gambiaans maar gewoon lekker, Gambia kent niet echt nagerechten). Toen ik in november in Gambia was werd voor mij gekookt, de originele Chicken Yassa. Ik heb natuurlijk goed opgelet en opgeschreven wat de ingrediënten waren en vooral hoe het bereid moet worden. Vorige week zaterdag nog een testdagje (en natuurlijk een proefdagje). Om er zeker van te zijn dat ik de Chicken Yassa 2.0 ook kon gebruiken voor de kookworkshop. Ik had natuurlijk al een Yassa maar deze vond ik net niet smaken zoals de originele Yassa zou moeten smaken. Mijn eerste Yassa recept was een beetje wrang en zuur. Maar het recept dat ik november opgeschreven had, heeft de echte Yassa smaak. Dit bleek uit mijn proefkook-momentje van afgelopen zaterdag. Vandaar een Chicken Yassa 2.0!!


Ik was al mooi op tijd op locatie Wesenthorst in Ulft. Alle ingrediënten mooi uitgestald in Gambiaanse rieten manden en houten schalen. Eén van de werkbanken was getooid met een fleurig kleed. De rieten manden en de houten schalen erop, en ook de standaard ingrediënten zoals olie, azijn, peper, zout en suiker. Dit keer had ik ook een traditionele pounder (vijzel) bij me. Deze had ik vorig jaar in Gambia gekocht. Niet de hele grote zoals zij meestal zelf gebruiken maar een kleinere versie. De kleinere versies worden in Gambia ook wel gebruikt en zijn wat makkelijker te vervoeren naar Nederland. De Yassa heeft een behoorlijk aantal stappen in de bereiding. Van elke stap had ik tijdens het proefkoken op zaterdag, foto's gemaakt. Deze foto had ik in de juiste verwerkingsvolgorde op een A-4 gezet, onder de beschrijving van de stappen in het recept. Ook waren alle ingrediënten, gesorteerd op onderdeel van de Yassa, bij elkaar in een mand of schaal gedaan. Met daarbij het A-4 met het recept en de foto's. Ik had mijn bluetooth speaker bij me. Op spotify heb ik een playlist met Afrikaanse muziek. Lekkere muziek op de achtergrond en gaf een leuke sfeer.


Rond 16.00 uur kwamen de leerlingen en docenten binnen. Na mijzelf kort voorgesteld te hebben volgde de toelichting op de kookactiviteiten van deze middag/avond. Groepjes gemaakt en verdeeld over de verschillende werkzaamheden. Er werd enthousiast gekookt. Toen alles gereed was kwamen de borden uit de bordenwarmer en hebben we gezamenlijk de borden opgemaakt. In het restaurant van de Wesenthorst stonden keurig gedekte tafels op ons te wachten. Er werd smakelijk gegeten en gedronken, de Wonjo was goed op smaak en ook de Chicken Yassa was goed. Afgesloten met een hangop-groen fruit. Ik heb gewerkt met een leuke en enthousiaste groep. Tijdens het koken en eten werden een aantal leuke en interessante vragen over Gambia gesteld. Het was de 3e keer dat ik deze kookworkshop gaf ter voorbereiding van de Gambia-reis. Elke keer is het weer leuk om te doen!

(het yassa-recept staat op de website: Chicken Yassa 2.0)