Vers, verser, verst . . . .  . .

28-04-2018

Ik kook altijd met verse producten. Mooi vlees, vis of kip en met frisse groenten. Om de gerechten op smaak te brengen gebruik ik het liefst verse kruiden. Niks geen zakjes of pakjes of kant-en-klaar sauzen met hun meestal opdringerige en te bepalende smaak. Hier valt qua smaak weinig aan bij te sturen omdat de producent van het kant-en-klare mengseltje al beslist wat de uiteindelijke smaaktoevoeging van het gerecht wordt/is.

Verse kruiden, dat is in het najaar en winterseizoen niet altijd even makkelijk. Dus een concessie doen en gebruik maken van de gedroogde versies van de kruiden. Soms koop ik een kruidenplantje in een potje maar deze zijn vaak te groot voor mijn gerecht (te veel overgehouden dus het wordt vies, jammer) en de smaak is nooit zo mooi als een kruid uit de volle grond. Maar gelukkig is de tijd van kruiden uit de volle grond weer aangebroken!. Vandaag heb ik een begin gemaakt aan de (her-)inrichting van mijn groenten- en kruidentuin. Alles weer vers uit eigen tuin, afknippen of plukken wat je nodig hebt en de rest groeit gestaag weer door (mits er geen aanval van naaktslakken komt op mijn noeste groen-arbeid). De rabarber steekt als eerste de kop weer op en ook mijn bessenstruiken doen al goed hun best (rode-, witte-, zwarte- en kruisbes). De kleine trosjes die straks de weelderige bessen moeten dragen verschijnen al voorzichtig aan de takken van de struiken. Zo te zien wordt het een goed bessenjaar en als de vogels het ons gunnen, zullen we lekkere bessen oogsten. Heb al leuke ideeën voor de bessen qua gerechten maar natuurlijk eerst zien wat er geoogst kan worden, later dit jaar.

Vandaag de kruidenbak schoongemaakt en weer gevuld met fijne kruidenplanten: krulpeterselie, platte peterselie, knolselderij, gewone selderij, citroenmunt, gewone munt, basilicum, tijm, salie, dille, bieslook, dragon, marjolein, marjoraan, koriander en ik heb dit jaar voor het eerst zoete mais geplant. Voor de oregano was het nog een beetje te vroeg. Deze plant ik na de IJsheiligen (half mei) samen met de courgettes, komkommers en ook de tomaten. Vorig jaar had ik voor het eerst paprika's in de tuin, erg leuk en lekker. De paprika's moeten ook nog even wachten tot na de IJsheiligen evenals de verse pepers (Madame Jeannette) die erg fijn te verwerken zijn in diverse gerechten. De aardbeien mochten al wel in de volle grond (erg lekker in combinatie met rabarber). Op mijn zoektocht naar aanvullingen voor mijn tuin kwam ik frambozenstruiken tegen. Ik had deze nog niet in mijn tuin gehad dus twee struiken gekocht om het uit te proberen.

Het gaas waar vorig jaar de tomaten tegenop groeiden had ik nog in de tuin laten staan. De tomaten komen later én op een andere plek te staan. Het gaas blijft echter niet ongebruikt in de tuin staan, heb vandaag de peulen bij het gaas gepoot. Ook de snijbonen mochten al hun werk in de volle grond uitproberen. Een paar staken erbij zodat wanneer de bonen het daglicht gaan zien, ze de weg naar boven weten te vinden en daardoor vele snijbonen kunnen dragen dit jaar. In de kweekbak diverse soorten sla gezaaid en straks mogen ze in de volle grond: eikenbladsla, rucola, veldsla.

Kortom, vandaag was een mooie dag om de tuin gereed te maken om straks met mooie en frisse groenten en kruiden aan de slag te gaan in de keuken!!