Valentine's Day plus one . . .

16-02-2019

Afgelopen donderdag was het Valentijnsdag. Normaal gesproken een mooie gelegenheid om weer eens lekker uit te pakken met het koken. Dit keer helaas niet. De hele week deed mijn rug al vervelend. Ik ben qua stadia in de evolutie weer een eindje teruggegaan. Het begin van de week van was het min of meer op handen en voeten lopen. Naarmate de week vorderde ging mijn houding meer en meer richting de volledig geëvolueerde mens. Geëvolueerd betekent volgende de Dikke van Dalen: langzamerhand beter en sterker worden. Gelukkig heeft mijn evolutie niet zo lang geduurd, op vrijdag kon ik weer normaal rechtop lopen. Zitten ging nog niet zo geweldig dus ging ik iets doen wat staand heel goed kan: koken!!! Geen Valentijns diner op donderdag, dan maar op de vrijdag, Valentine's Day plus one!

Menukeuze: Gebakken zalmfilet met dille roomsaus, stamppot van wortel en biet en een courgettesalade. Op naar de winkel voor de inkopen en daarna lekker aan de slag. In de ochtend alles voorbereid en in de kelder gezet (zo heel lang staan was toch nog niet prettig) en een uurtje voor het diner alles afgemaakt. Zalm in de pan gebakken en voor opdienen nog eventjes in de oven. De dille roomsaus was af, alleen nog opwarmen. De aardappels gekookt in bouillon, afgegoten en daarna de raspte biet, geraspte wortel, knoflook en ui er doorheen. De ingrediënten voor de salade had ik s' morgens al gesneden, gekookt en gebakken. De dressing had een poosje gestaan dus deze was mooi doortrokken. Een uurtje voor het diner alle ingrediënten van de salade door elkaar gezet zodat de salade nog even op smaak kan komen. Een mooie opmaak op het bord en de culinaire creatie is gereed om te serveren. Het was weer een mooi combinatie van diverse smaken. (recepten natuurlijk op mijn website: www.kuiranto.nl/gebakken-zalm-met-dille-roomsaus/).

Op woensdag kreeg ik de uitslag van mijn wijnexamen SDEN2 Wijnoorkonde. Ik had dit examen de week ervoor in Maarn bij de Wijnacademie afgelegd. Ik had er al wel een goed gevoel over maar het proeven blijft (nog) lastig. Uiteindelijk een score van 8,5 en 2 van de 4 wijnen juist beoordeeld. Dit geeft vertrouwen richting de SDEN3 cursus Wijnbrevet waar ik op 18 maart aan begin. Voor het examen SDEN3 Wijnbrevet is de eis dat 2 van de 6 wijnen goed beoordeeld worden, dus dan zit ik op de goede weg. Donderdag had ik al het cursusboek besteld en vandaag werd deze gebracht door PostNL. Ik wil voor aanvang van de cursus dit boek alvast een keer doorlezen. Dat hoeft natuurlijk nog niet maar ik vind het erg interessant om te lezen.

Om het proeven beter onder de knie te krijgen moet je veel proeven. Vanaf dit weekend wordt de zondagavond mijn proef-avond. Aan het begin van de avond eerst naar de dansles bij Vida Studio's in Zevenaar en daarna gaat de kurk van de fles. Ik begin mijn 'natte huiswerk' in Italië. Ik heb gisteren een Barolo gekocht bij Slijterij Klinken. Ik begin in Italië, zomaar omdat het mij aanspreekt. De andere wijnlanden volgen daarna op de zondagse proefavond. Op deze manier wil ik alle belangrijke wijnen gaan proeven en beschrijven. Ik zoek informatie op over de streek waar de wijn vandaan komt, dit zegt veel over de smaak en kwaliteit van de druif. Ook beschrijf ik natuurlijk de eigenschappen van de druif en zeg wat over de wijn-spijs combinatie. Dit leg ik allemaal vast op mijn website als naslagwerk (https://www.kuiranto.nl/wine/). Het opzoeken en verzamelen van de gegevens zorgt ervoor dat mijn theoretische basis verder versterkt wordt. En door te proeven kan ik beoordelen of ik de beschreven kenmerken ook herken in de wijn. Om op die manier mijn 'wijn-database' in mijn hoofd uit te breiden en beter de smaaktypes en aroma's te herkennen. Nog veel te ontdekken op een leuke manier!!