The BBQ, the day after . .

01-07-2018

The day after wat doe je dan? Opruimen natuurlijk! Van de Arnhemse keuken nu weer terug in mijn Oosseldse keuken. Gisteren na afloop van de BBQ alle potten leeggemaakt en even omgespoeld en in een krat gezet. Rond 22.00 uur was ik thuis, de kratten uit de auto gehaald en verder niets meer. Op de bank, benen omhoog en een borrel.

De volgende morgen stonden de kratten geduldig op mij te wachten. Alles schoongemaakt en klaar gezet voor een volgende opdracht. Ook een ronde gemaakt door het hele huis want overal was nog te zien dat ik buiten mijn keuken om meer 'space' nodig had voor de voorbereidingen. De voorkamer en kelder waren zeer behulpzaam bij het mogelijk maken van deze BBQ.

The day after is ook een moment om na te denken over hoe het programma was, de voorbereidingen, het bereiden, de inkoop en natuurlijk het 'moment suprême' zelf: de BBQ. Om maar met het laatste te beginnen, de BBQ was een succes. Iedereen was lovend en gaf de nodige complimenten over de keuze, smaak en uitvoering. Ik had bewust een goede verhouding gezocht tussen vlees en niet-vlees voor op de BBQ. Van de 10 BBQ-creations waren er 5 vlezig (rund, varken, kip), 3 vissig (kabeljauw, zeewolf en gamba) en 2 'vlees noch vis' (courgette, champignon). Een week of 2 voor aanvang van de BBQ hoorde ik dat er zich één vegetariër in het gezelschap bevond (wél vis en kaasproducten) en op de dag zelf bleek dat er nog iemand was niet echt van vlees hield (en ook wél vis en kaasproducten). Door de balans in het programma was dat geen enkel probleem, er was voor 'elck wat wils'! Deze trend zat ook in de sauzen en salades die ik erbij uitgezocht had. Bij de start had ik twee non-alcoholico drankjes geserveerd, ook dit werd goed ontvangen. Daarna werd er op een gezellige manier genoten van drankjes waarbij de nadruk niet lag op non-alcoholico. Later op de middag (ik had de non-alcoholico in een kan gedaan en op ijsklonten gezet) werd er wederom ook nog van mijn cocktail-creations gebruik gemaakt. Het was erg warm die dag, ik had een fris-zoetige (taste of strawberry) en een fris-zurige (citroen-gember) cocktail creation gemaakt. Het was daarom een welkome aanvulling op het programma. Ik heb louter positieve opmerkingen mogen ontvangen en velen namen afscheid met de opmerking: Volgend jaar maar weer hé?

Het begon natuurlijk met de planning. Begin mei kreeg ik de vraag of ik (samen met een andere BBQ-liefhebber) de BBQ wilde verzorgen. Al snel wist ik wat ik wilde en heb ik uitgezocht wat ik daar voor nodig had en waar ik dat kon kopen. Overleg gehouden met mijn mede-creator en de taken verdeeld. Ik hoefde zelf geen boodschappen te doen want daar werd voor gezorgd. Dat ben ik niet echt gewend want ik wil zelf graag voelen, proeven, ruiken aan de ingrediënten die ik nodig heb voor mijn culinary creations. Ik kon online aangeven wat ik nodig had, dan wordt het een beetje moeilijk om te voelen, proeven, ruiken (en het is dan ook wel erg vreemd om met mijn neus tegen het scherm van de laptop aan te zitten). Uiteindelijk al mijn ingrediënten mooi binnengekregen én nog wat zelf geshopt omdat dit niet via de vaste kanalen te koop was. Plan gereed, spullen binnen en nu de volgende fase: de bereiding. Ook dit goed in de tijd weggezet en natuurlijk de laatste 2 dagen voor de BBQ moest er nog veel gebeuren, je werkt tenslotte met vers materiaal. Daarnaast was de temperatuur behoorlijk hoog de afgelopen dagen dus oppassen geblazen, verse materialen zijn dan zo bedorven. Gelukkig beschik ik over een ouderwetse en hele koele kelder én een vacumeer-apparaat. Twee onmisbare ondersteuners bij het bereidingsproces. Hierdoor kwam alles wat ik (en mijn co-creator) bereid had, mooi en smakelijk op en rond de BBQ terecht.

Het programma voor de BBQ was goed, de planning was goed en de dag verliep perfect. De hoeveelheden ga ik hier en daar nog wat bijstellen want er bleef (te) veel over. Niet dat er wat weggegooid is, er waren genoeg mensen die wat mee wilden nemen (en kwam alles dus mooi ten goede aan de mensen waarvoor ik het bereid had). Maar ik heb bijgehouden wat ik ingekocht heb, wat ik gemaakt heb en voor hoeveel personen dus dat kan ik nog wat aanscherpen.

Het was een leuke opdracht en ook een leuke groep om voor te werken:

THANKS RIJN IJSSEL COLLEGE, locatie KORIANDERSTRAAT - SEE YOU (MAYBE) NEXT YEAR!!!