Tears from my eyes . . . Oosseldse uiensoep!!

13-06-2020

Verjaardag in Huize Oosseld en natuurlijk wordt dit gevierd met in achtneming van de coronaregels van het RIVM. In kleine kring met naaste familie een klein feestje. Én een paar lekkere verse gerechten en borrelhapjes. Een fijne soep is altijd een fijne gast op het menu van een feestje. Maar welke soep? Dat is een vraag die beantwoord moet worden want ook al is het een feestje in kleine familiekring, wat er op tafel komt moet natuurlijk wel goed zijn. Een speurtocht door de kelder leverde al gauw een idee op voor een lekkere soep. Vorige week heb ik een gerecht gemaakt waar witte uien in moesten. Ik dacht dat de uien niet meer voorradig waren in mijn kelder. Helaas niets was minder waar, toen ik thuis kwam met een nieuwe voorraad uien bleek dat er in mijn kelder nog een andere voorraad uien geduldig lag te wachten om verwerkt te worden. Met dit warme weer kunnen de uien niet te lang blijven liggen. En laten bederven en weggooien is ook erg jammer, dus de keus viel op uiensoep: Oosseldse uiensoep!!


Op vrijdag de boodschappen gedaan en na het avondeten aan de slag. Eerst een lekkere basis gemaakt voor de soep met een mooie bouillon, ruim twee uur getrokken van mooi runderpoulet van de Blonde Aquitaine koe. Daarna de uien! Veel verse uien betekent ook veel scherpe uien en een aanslag op mijn ogen. In een uiensoep moeten veel uien dus veel uien pellen en snijden. Ik had mijn bril op en dat scheelde een heleboel met de Tears in my eyes. Dit nummer van UB40 heb ik altijd in gedachte wanneer ik uien aan het snijden ben. Bij het minste of geringste biggelen de tranen over mijn wangen als ik een ui snijd. De bril was een mooi afweerscherm tegen te erge branderige ogen vanwege de vele uien die gesneden moesten worden voor de soep. Na het snijden van de uien rustig de tijd genomen voor het karamelliseren van de uien. De bouillon was lekker getrokken en toen kon de soep afgemaakt worden. Vandaag de stokbroodjes geroosterd in de oven en net voor serveren in de soep gelegd, afgemaakt met wat oude kaas. Het geheel nog even in de oven om de kaas te laten smelten en de soep was gereed om te serveren. Ik had nog geen uiensoep op mijn (catering)menu staan. Het is een mooie aanvulling op de soepen die ik al in mijn assortiment heb.


Voor private-dining, catering of andere diner-wensen, bekijk mijn website of neem contact met mij op. Op de website staan diverse inspiraties voor een mooie en vooral lekkere avond die ik kan verzorgen!! (www.kuiranto.nl/cooking)