Σουβλάκι με ρύζι και τζατζίκι

26-10-2018


Na de diverse diners, verjaardagbytes én inwek-actviteiten was het afgelopen weken wat rustiger aan het kookfront. Wel natuurlijk de dagelijkse pot maar niet echt uitgebreid en met een (foto)verslag. Vanwege het mooie weer nog even de BBQ aangehad. Hiervoor alles vers gemaakt qua spullen voor op de BBQ én alles er omheen zoals salades en sauzen. Door wijncursus perikelen, tuinonderhoud perikelen, werkperikelen en Gambiaperikelen verdwenen de kookperikelen een beetje naar de achtergrond.

Dus gisteren was het weer hoog tijd om wat te doen. Ik had geen zin in aardappelen. Een gewone pot met pasta of rijst leek mij ook niets. Ik had afgelopen week wél een TV-kok gezien die een Griekse γεύμα maakte en dit leek mij ook wel wat. Souvlaki met Griekse rijst, tomatensalade en verse tzatziki. Dit is het uiteindelijk geworden. In de middagpauze naar de supermarkt. De supermarkt bij mij in de buurt had een week dicht gezeten vanwege een verbouwing. Gisteren was de officiële opening, ik was nieuwsgierig naar het resultaat. Toen ik met de auto de straat inreed waren de lantaarnpalen al vrolijk versierd met ballonnen in feestelijke oranje-witte COOP kleuren. De rode loper lag uit en voor de deur stond een boog met dezelfde vrolijke COOP ballonnen. De supermarkt zag er netjes uit. Ik moest wel even zoeken omdat een aantal producten een andere plaats hadden gekregen. Maar alles wat ik nodig had lag mooi vers in de schappen. Nu naar de kassa met mijn winkelwagen. Het bleek dat er naast de gewone kassa's nu ook zelfscan-kassa's zijn. Heb voor de veilige weg gekozen en liep met mijn karretje naar een 'bemande' kassa. Het personeel van de COOP was erg vriendelijk en behulpzaam bij de scankassa's, misschien de volgende keer maar de grote stap wagen naar de scankassa's.

Alles in de middagpauze voorbereid en klaargezet voor het diner van die avond. Qua marinade van de suvlaki en de dressing van de salade overheerste de eenvoud. Peper, zout, oregano, citroensap en olijfolie waren de belangrijkste ingrediënten. De diverse onderdelen in de salade (tomaat, rode ui, zwarte olijf) hadden al genoeg smaak van zichzelf. De tzatziki dit keer wat grover geraspt zodat deze meer byte had, en in plaats van dille een paar blaadjes munt toegevoegd. Een aparte maar mooie combinatie. De rijst was een risotto-achtig geheel op basis van tomatenblokjes en kippenbouillon. Eerst even een uitje en knoflookje aangezet in olijfolie en daarna de rijst, tomatenblokjes en bouillon erbij. De gemarineerde kipstukjes aan stokjes geregen en mooi gegrild in de grillpan. Was een mooi gerecht om te maken en mooi om te eten.

Donderdag 1 november volg ik de Wildspecialiteiten workshop bij Kookstudio75 in Wehl. Daar verheug ik mij bijzonder op. Ik heb op 5 november de 3e les van mijn wijncursus. De volgende ochtend om 07.00 uur vlieg ik naar Gambia. Naast het werk voor de stichtingen ga ik natuurlijk ook culinair genieten. Ik heb nog veel vragen over de Gambiaanse keuken en ben op zoek naar nieuwe (tenminste voor mij) recepten en indrukken. Eind november verzorg ik bij het Almende Isala College uit Silvolde een workshop Gambiaans koken voor de leerlingen die in 2019 op reis gaan naar Gambia. Ik heb dit vorig jaar voor het eerst gedaan voor de 2018-reisgroep. Dit was erg leuk en ook de school vond het leuk. Ik mag dan weer gebruik maken van de keuken die de school zelf gebruikt voor de koksopleiding. Deze bevindt zich op locatie Wesenthorst in Ulft. Een grote keuken en van alle gemakken voorzien. Ik voelde me daar vorig jaar een echte Chef!! Weer lekker aan de slag!

διατηρήστε την ηρεμία και αρχίστε το μαγείρεμα!!!