Runderstoof Straffe Hendrik
Vandaag weer aan de slag geweest. Met de Pasen niet aan het koken toe gekomen vanwege een verhuizing. Zin in een lekkere stoof met veel verse groenten en kruiden. Eerst natuurlijk naar de winkel om te shoppen. Had zin in een stoof met rund of vis. Mijn oog viel op mooie runderriblappen dus de keus was al snel gemaakt. Even neuzen op de groentenafdeling. Mooie groenten gescoord zoals knolselderij, bleekselderij en winterpeen. De vorige stoof met rundvlees was in rode wijn. Dit keer wilde ik een stoof met bier maken alleen wist ik natuurlijk nog niet welke. Aangekomen bij het uitgebreide assortiment bieren viel mijn oog meteen al op de fles met het opschrift Straffe Hendrik. Het is een donker Belgisch Quadrupel bier (11%) en leek mij wel interessant voor de stoof. Twee flesjes a 33 cl in de winkelwagen, nog wat zoete ui en verse peterselie erbij en dit kookavontuur kan beginnen. Eerst maar het snijwerk gedaan. Zo veel verse groenten is lekker en mooi maar het is wel even een poosje snijden. Vlees aangebraden, daarna de verschillende groenten. Straffe Hendrik bij het vlees en de groenten en nog wat bouillon en laurier. Nu mooi de tijd geven om langzaam te stoven, een kleine 3 uur. Het kan gegeten worden met rijst of met aardappelpuree maar dit keer niet. Ik heb een kilo krielaardappeltjes in schil gekocht. Deze ga ik halveren en laat de schil er om zitten. Een half uur voor opdienen gaan de gehalveerde krielaardappeltjes in de stoof totdat ze gaar zijn. Bij het serveren blijven de krielaardappeltjes in de stoof zitten. Ben benieuwd hoe zit zal gaan smaken. De stoof staat nu ongeveer een uur te pruttelen en vanavond weet ik of de combinatie een succes is. (door het zelf te proeven en natuurlijk voor te schotelen aan de kritisch proef-panel)