Olde joarsoavond: Moes met wöst en un ribbeken

31-12-2018

Vandaag een jaar vol met culinairy creations afgesloten met een traditionele pot. Moes met wöst en un ribbeken oftewel boerenkool met (rook)worst en een ribbetje. Daarnaast een preischotel met gehakt uit de oven.

Elke laatste dag van het jaar komt de familie bij ons eten. Vanaf 14.00 uur druppelt iedereen bij ons binnen. Eerst een lekker kopje koffie of thee en daarna een borrel om gezamenlijk het oude jaar uit te luiden. Niet te veel snacken tijdens de borrel want aan het eind van de middag staat een bescheiden stamppot-menu te wachten. Gisteren al de eerste voorbereidingen gedaan. Het gehakt geruld en gebakken samen met de knoflook en sjalotten. Gekruid met peper en zout, roosmarijn en tijm. Na een paar minuten de fijngesneden prei erbij en nog even op laag vuur laten doorbakken. Intussen de aardappelpuree gemaakt, een beetje nootmuskaat, peper en zout erbij voor de bite. Het gehakt-prei mengsel in een ovenschaal en afdekken met de puree. Ongeveer 45 minuten in de oven op 200 graden en de laatste 10 minuten een laagje geraspte kaas erop. Is de kaas gesmolten en een beetje bruin? Dan snel aan tafel en eet smakelijk.

Voor de boerenkool kan ook al veel in het voren gemaakt worden. Eerst het ribbetje op zout zetten (minimaal 24 uur). De boerenkool afkoken en de verse worst al vast aanbraden. Oudejaarsdag in de ochtend de aardappels schillen. Zo'n 2 uur voordat de gasten aan tafel gaan een pan water opzetten met de gezouten ribbetjes (wel even het overtollige zout er af spoelen). De ribbetjes zo'n 20 minuten zachtjes laten koken en daarna de aardappels, afgekookte boerenkool, bouillonblokjes erbij. De rookworsten er bovenop en op en matig vuur laten koken totdat de aardappels én de worsten gaar zijn. De verse worst opwarmen en de jus aanmaken. De rookworsten en de ribbetjes uit de pan en het water afgieten. De aardappels en de boerenkool door elkaar stampen. Zilveruitjes, augurkjes, piccalilly en een flesje azijn maken het geheel compleet. De moes met wöst en un ribbeken is ook gereed om te serveren.

Iedereen aan tafel en opscheppen, smakelijk eten! Al snel werd het gepraat aan tafel overstemd door het geluid van opscheplepels die door de bakken heen schraapten totdat de borden vol waren. Toen verstomden ook de laatste geluiden, het menu werd eer aangedaan door de gasten aan tafel. Natuurlijk was er nog ook nog een dessert: hangop met zoete kersen en bitterkoekjespudding, alles natuurlijk vers gemaakt in eigen keuken. Het was weer als vanouds, lekker eten en gezellig praten over van alles en nog wat. Een stevige bodem gelegd voor de nog lange avond én nacht die gaan volgen. Volgend jaar knopen we weer een nieuwe aflevering aan onze reeks van Oudejaars-menu's!

Natuurlijk ga ik in het nieuwe jaar weer aan de slag met allerlei culinaire uitdagingen. Ook al weer een aantal workshops gepland bij www.kookstudio75.nl in Wehl: 14 januari en 24 januari - Italiaanse workshops o.l.v. Chef Salvatore en Chef Marco. 6 februari het examen van mijn 2e wijncursus SDEN2 en 18 maart start de 1e van 8 lessen van mijn 3e wijncursus SDEN3 bij www.horecaenwijnadviesnl.com in Apeldoorn, cursus wordt gegeven door Martin van den Brink. Tussendoor van 4 tot met 13 maart naar Gambia waar ik o.a. mijn culinaire vleugels wat verder uit wil slaan. Dit is slechts het begin van 2019 en er zullen vast nog wel andere kook- en wijnavonturen op mijn pad komen in 2019.

Het kookavontuur voor 2018 is vandaag in stijl afgesloten en op naar 2019!!!

Een fijne Oudejaarsavond en een (lekker, mooi, leuk) fantastisch begin van 2019 toe gewenst!!!