No cooking on Saturday . . . 

22-04-2018

Afgelopen woensdag was mijn moeder jarig. Zaterdag was de hele family uitgenodigd om gezamenlijk te gaan eten. Ik had er veel zin in. Donderdag was ik zelf aan de slag geweest met asperges en was nu benieuwd wat het restaurant op de kaart had staan. Tezamen met mijn drang om wijnen te proeven beloofde het een mooie avond te worden. De keuze qua restaurant was gevallen op Van der Eem in Terborg. Een keuze waar ik volledig achter sta want Van der Eem staat garant voor kwaliteit, goede service en een fantastische sfeer.

Toen we aankwamen bij Van der Eem stond de tafel al klaar voor ons. We waren met 14 personen en daar had Van der Eem goed op ingespeeld. Een mooie en sfeervolle plek was voor ons gereserveerd. Een huiskamerindeling gaf ons een knus thuisgevoel. Eerst even een drankje omdat ik dorst had. Daarna wilde ik verder gaan met een wijn die passend was bij de gerechten die ik in gedachte had. Ik had zin in vis, voor- en hoofdgerecht. Er stonden diversen mooie visgerechten op de kaart. Ik bestelde een Chardonnay omdat ik deze het beste bij mijn menukeuze vond passen. Het was een Chardonnay uit de nieuwe wijnwereld: Australië, de Oxford Landing Estates Chardonnay. De Oxford Landing Estates Chardonnay is licht goudgeel van kleur met een levendige groene tint. Aroma's van verse perziken, citrus en honingmeloen. De wijn heeft een goede structuur en in de smaak verse citrusvruchten. Een fijne romige textuur en tenslotte een prikkelend zuurtje op afdronk. Ik had tijdens mijn proeverij afgelopen maandag twee Chardonnay's blind geproefd om te kunnen beoordelen welke uit de nieuwe wijnwereld en welke uit de klassieke wijngebieden kwam. Tijdens die proeverij wist ik dit onderscheid te herkennen en ook vandaag herkende ik dit weer. Overigens niets dan lof voor de Chardonnay die ik bij Van der Eem geschonken kreeg. Een mooie wijn met een fijn mondgevoel, de afdronk was erg prettig. Het paste mooi bij het voorgerecht dat ik gekozen had. Het gerecht had de zwoele naam Zeezicht; een Brandade (een frisse salade van aardappel) geserveerd met gerookte zalm, gerookte meerval en wasabimayonaise. Een mooie combinatie van gerookte vis met een lekkere salade die het geheel compleet maakt. De Chardonnay zorgde de ervoor dat de beleving van wijn en spijs in balans was, kortom echt genieten.

Als hoofdgerecht had ik de vis van de dag. Dit is een dagverse vis van de regionale visleverancier van Van der Eem: Wennekes. Vandaag was dit skrei. Skrei is een benaming voor kabeljauw, beter gezegd een Noorse kabeljauw. Skrei is een winterkabeljauw. Skrei is afkomstig van het woord Skreid, dit betekent in het Noors: zwerver. Skrei komt uit de Lofoten. Dit is een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. De Lofoten is een zeer voedselrijk gebied, met een kenmerkend hogere zeewatertemperatuur dan elders. De Skrei voedt zich met garnalen, inktvis en makreel dat er in overvloed aanwezig is in het zuivere water rondom de Lofoten. Noorse vissers zoeken de vis niet op, maar wachten tot ze bij de eilanden zijn aangekomen. Vergelijk het met kabeljauw, maar skrei springt daar echt bovenuit door het malse visvlees en de helder witte kleur. Erg lekker, goed bereid en smakelijk gepresenteerd op het bord. Wederom met de Chardonnay een mooie wijn-spijs beleving. Ik heb de skrei leren kennen tijdens mijn ontwikkeling op het culinaire (koks-)pad. Een mooie vis als basis voor een fijne smaakbeleving.

Eén van mijn tafelgenoten liet haar keuze vallen op een rode wijn. Dit paste niet bij mijn menu-keuze maar nieuwsgierig als ik ben wilde ik toch weten welke rode wijn geserveerd werd. De kleur bekeken, geroken en geproefd en mijn keuze viel uiteindelijk op een Merlot-wijn. Deze keuze werd mede bepaald door de zachte afdronk en het romige karakter (kersensmaak). Mijn kleine blinde proefexperiment was succesvol. Mijn beoordeling van wijn werd bevestigd en het was inderdaad een Merlot. Het was erg leuk dat mij daarna een volgende proefexperiment werd aangeboden: in de lijn van de Merlot, een Italiaanse rode wijn. Ik kon niet echte een specifieke druif ontdekken en de afdronk was erg prettig. Het was een complexe wijn met diverse smaaksensaties. Ik denk daarom dat deze wijn geblend was met meerdere druiven. Ik vermoed dat de sangiovese druif als basis gebruikt is vanwege het kersachtige maar toch frisfruitige karakter van de wijn. Ook zou de tempranillo zou met haar subtiele fruittonen deel van deze wijn kunnen zijn, hoewel deze druif in Spanje/Portugal veel voorkomt. De uitslag van deze onverwachte maar leuke proeverij is een beetje in het ongewisse gebleven maar mijn wijn-database in mijn hoofd is weer wat meer aangescherpt.

Als nagerecht koos ik voor een Panna cotta van citrus, geserveerd met frambozen en boerenroomijs. Dit mooie nagerecht liet ik vergezellen van een dessertwijn in de vorm van een Muscat. Het was een lichte en perfecte afsluiting van een mooi smaakbeleving, een goede harmonie tussen wijn en zorgvuldig voorbereide en opgediende gerechten. Complimenten voor Restaurant Van der Eem, een goede ambiance, mooie gerechten van een goede kwaliteit en oog voor goed gastheerschap. Met plezier denk ik terug aan deze avond, als liefhebber van goede spijs en wijn, als enthousiaste kok én fan van een goed restaurant. Het was niet de eerste keer dat ik genoten heb van de kwaliteiten van Restaurant Van de Eem en er zullen zeker nog meer bezoeken volgen!