My African Pop-up Restaurant

06-05-2019

Vandaag (5 mei) had ik de eer om een diner te verzorgen voor de familiedag van Familie Papen uit Zieuwent. Een aantal leden van Familie Papen zijn al eens met mij mee geweest naar Gambia. Eén van hen zat in de organisatie en wilde graag een afsluiting van hun dag in Afrikaanse sferen. Locatie van diner mocht bij mij aan huis zijn dus dat was een stuk makkelijker met de voorbereiding.

De menukeuze viel op twee Gambiaanse gerechten, nl. een Benachin en een Chicken Yassa. Daarnaast zou ik ook een typisch Gambiaans drankje maken, de wonjo. De groep bestond uit 16 personen dus een berekening gemaakt van wat ik zou moeten kopen voor dit gezelschap. Op vrijdag alle inkopen gedaan en vrijdag begonnen met de voorbereiding. Eerst het vlees gesneden voor de Benachin, reepjes kip en rund. Gekruid en daarna gebakken in zonnebloemolie. Toen de marinade voor de kip die in de Yassa moet. Een half uurtje in laten trekken en daarna ook aanbraden in de zonnebloemolie. Als laatste die avond de marinade voor de Yassa-groenten gemaakt en de groenten gesneden en in laten werken. Het was al zaterdagochtend toen ik de voorbereidende werkzaamheden van de vrijdagavond had afgerond. Nog even een borrel en daarna het bed opzoeken. Zaterdagmorgen wat huiselijke zaken gedaan en een rondje met de hond gelopen. Net na de middag stond ik weer in de cooking-modus. De basis voor de Benachin maken, de wortels voor de Benachin voorkoken. De uien en de kool voor de Benachin voorsnijden. De rest moet wachten tot de zondagmorgen.

Zondagmorgen al vroeg opgestaan en de hond uitgelaten. Daarna de laatste voorbereidingen voor het diner van die middag. Rond 17.30 uur zou het gezelschap bij mij thuis arriveren. De voorkamer was mooi ingericht als my African Pop-up Restaurant. Tafels met Afrikaanse kleden, de showroom opnieuw ingericht en een playlist met Afrikaanse muziek gedownload van Spotify en mijn Pop-up restaurant was gereed voor de ontvangst van de gasten. Alleen nog even de rijst koken en de groenten blancheren (ik hou er niet van om rijst op te warmen) en daarna de schalen opmaken voor het serveren op de tafels. Het gezelschap arriveerde mooi op tijd. Terwijl zij aan tafel schoven en genoten van het eerste drankje én broodje met knoflook was ik in de keuken bezig om de gerechten af te werken. Het moment was aangebroken om de beide Gambiaanse dishes te serveren. Voordat ik de gerechten serveerde gaf ik een korte toelichting op de gerechten. Benachin betekent in het Gambiaanse alles in één pot. De rijst, het vlees en de groenten worden in één pot gekookt. Dat heb ik niet gedaan omdat ik meerdere potten heb én omdat ik dan een aantal bereidingen in het voren kan doen. De Benachin bestaat uit een basis van ui en knoflook, gebakken met tomatenpuree. Daarna bouillon, limoen, laurierblad toevoegen en in laten koken. Gekookte rijst toevoegen. En als laatste de kip- en runderreepjes erbij. Verdelen op een schaal en afwerken met geblancheerde uien, geblancheerde kool en wortels.

Dan de Chicken Yassa. Groenten marineren in een mengsel van azijn, suiker, mosterd, spaanse peper, knoflook en limoen. Het geheel in het vocht in laten koken. Het vlees laten marineren in soortgelijk mengel, alleen de azijn wordt vervangen door olijfolie. Rondom goed aanbraden in de aanhangende olie en daarna in de oven. Rijst op de schaal, randen afwerken met komkommer en tomaat. Gebraden kip op de rijst en de warme groenten en overheen. Mijn gasten waren erg enthousiast over de Gambian dishes en hebben erg goed gegeten. Na afloop, onder het genot van een mooie Verdejo, nog even nagepraat. Was een mooie opdracht die ik kreeg van Familie Papen welke ik met erg veel plezier heb uitgevoerd. Het was een gezellige groep die ik mocht ontvangen in mijn African Pop-up Restaurant. Een aantal van mijn gasten hadden een voorkeur voor een droge witte wijn. Mijn keuze was gevallen op een Sauvignon Blanc uit de nieuwe wijnwereld, Chili. De Sauvignon Blanc omdat deze uitgesproken en fris is bij de gerechten die ik serveerde. De gerechten waren kruidig, zoet, soms pittig en met een eigen karakter. Daarbij paste het eigengereide karakter van Sauvignon Blanc erg goed. Het frisse en fruitige van deze wijn, het sprankelende vanuit de nieuwe wijnwereld, gaf een mooie balans tussen wijn en spijs.

Nog nagenietend van deze mooie dag stond ik aan mijn aanrecht om de 'remains of the dinner' op te ruimen. Aan de linkerkant de grote vaat (te groot voor de vaatwasser) in het midden de wasbak om de afwasklus te klaren én rechts op de vensterbank mijn glas gevuld met Verdejo van Vino Agustina (2017). Het was een relaxte afsluiting van een mooie dag. Dank aan Familie Papen voor hun vertrouwen in mijn culinary creations.

Morgenavond les 4 van mijn SDEN3 Wijnbrevet cursus in Apeldoorn, heb er weer zin in!!!

My African Pop-up Restaurant, Yess!!!!!!