Koolhydraat-verantwoord aan de slag!

31-05-2020

Morgen, 2e Pinksterdag wordt het mooi weer = BBQ weer. Vandaag alvast aan de slag met de voorbereiding. Het vlees krijgt vanavond pas de nodige bewerking qua marinades, snijden en rubben. Salades morgenvroeg want deze moeten zo fris en vers mogelijk op tafel komen. Ik heb nu mooi de tijd om na de denken over de broden. Want geen BBQ zonder lekker vers afgebakken brood erbij. Het vers bakken is geen probleem, wél het verantwoord bakken. In brood zitten erg veel koolhydraten en dat is niet goed voor mij. Er zijn in de winkel wel koolhydraat-arme broden te koop maar erg veel variatie zit daar niet in. Zeker niet wanneer je wat aparter wilt eten bij bijvoorbeeld een BBQ. Ik ben de laatste tijd aan de slag met amandelmeel en kokosmeel in allerlei varianten. Dit gaat prima, ik heb door uit te proberen een aantal smakelijke en fijne varianten ontwikkeld.

Dit moet natuurlijk bij de BBQ ook kunnen. De broden die nu op mijn website heb staan zijn een goede start (www.kuiranto.nl/brood-nodige-variatie). En een klein hartige muffin is altijd een welkome afwisseling bij een BBQ. Maar 'mijn' muffins waren tot nu toe niet echt koolhydraat-verantwoord. Nu maakt dat voor een keer niet uit. Tijdens een BBQ staat er van alles op tafel en wanneer dit allemaal qua koolhydraten meevalt, dan hoef je niet zo op te letten tijdens het eten. En dat is een stuk gezelliger!

Dus aan de slag met mijn muffins. Een combinatie gemaakt van amandelmeel, eieren en boter. Weinig ingrediënten dus makkelijke te maken. De eidooiers gescheiden verwerkt van het eiwit en later weer bij elkaar gebracht tot een mooi beslag. Op smaak gemaakt met een lekkere vulling (kan van alles zijn, ik hou vooral van hartig) en dusdanig dat iedereen het lekker vindt. Oventijd ingeschat, was iets te kort dus nog wat oventijd 'bijgepiept (www.kuiranto.nl/mini-muffin-met-puntpaprika-en-lente-ui-kh-arm). Mijn muffins zitten rond de 2 gram koolhydraten terwijl een vergelijkbare muffin (gewicht) volgens het Voedingscentrum op bijna 10 gram koolhydraten uitkomt. Straks nog een variant met kokosmeel ontwikkelen. Dat zit wel wat hoger in de koolhydraten maar altijd nog lager dan de standaard-muffin.