Koolhydraat en catering perikelen

01-02-2020

Vers gerookte (op hickory) zalmmoot, courgettespaghetti en roerbak met diverse groenten - 27 gram koolhydraten (niet per 100 gram maar voor het totaal!)

Sinds ik weet dat ik diabetes heb moet ik mij eetpatroon in de gaten houden. De koolhydraten in mijn voeding worden niet meer voldoende uit mijn bloed gehaald met als gevolg dat mijn bloedsuikerwaarden veel te hoog waren. Waren te hoog want het daalt nu gestaag. Voor de kerst ben ik met medicijnen begonnen en bij de eerste controle van het nieuwe jaar waren de waarden al redelijk gedaald. Ook een bezoek gebracht aan de diëtiste. Was erg benieuwd wat en welke voeding of samenstelling van voeding voor mij het beste zou zijn. Uit het gesprek bleek natuurlijk dat ik minder koolhydraten moest gaan eten. Wel een uitdaging vanwege mijn voorliefde voor pasta, rijst en aardappel(producten). Ook meer gaan oppassen met brood. Ik moest terug naar 100 gram koolhydraten per dag. Een gemiddelde man eet rond de 250 gram koolhydraten per dag en daar zat ik ook wel aan gezien mijn voedingsvoorkeur en hoeveelheden die ik dagelijks naar binnen werk. De diëtiste gaf mij een advies en een opdracht mee naar huis. De eerste week was het even wennen, de porties zijn kleiner en anders dan ik gewend was. Met de app van het voedingscentrum was alles goed bij te houden en ik raakte steeds meer thuis op de voor mij geschikte producten: koolhydraat-arm brood, courgettespaghetti, bloemkoolrijst, broccolirijst, magere kwark, vis, eieren, kaas, vlees. Het assortiment bleek toch nog erg groot te zijn, alleen de porties moesten kleiner. Ik had een mooie indeling gemaakt op de app zodat ik daags van tevoren al wist wat ik die dag erna mocht hebben.

Het tweede gesprek met de diëtiste was afgelopen vrijdag, precies 4 weken na het eerste gesprek. Ik had mij netjes aan de 100 gram per dag gehouden (op een bezoekje aan Sushi Koi in Arnhem na). Uit het gesprek bleek dat ik de verdeling van de koolhydraten over de dag niet helemaal goed had ingericht. Ik had 50 gram gereserveerd voor het avondeten en dat was te veel. Dit gaf een te grote piek op de dag dus moet het meer verdeeld worden over de eetmomenten. Maximaal 35-40 gram voor het avondeten. Ik was al zo'n 2,5 kilo afgevallen door dit dieet en door deze verdeling zullen er nog wel een paar kilo volgen. Vandaag meteen aan de slag met het vernieuwde advies: geen koolhydraten-piek meer tijdens het avondeten. Boodschappen gedaan: Zalmmoot met courgettespaghetti en roerbak van o.a. champignons, paprika en ui. De zalmmoot gerookt in mijn rookoventje (0 gram koolhydraten); courgettespaghetti gebakken in olijfolie met sjalotjes en knoflook, met wat peper (ca. 10 gram koolhydraten) en een roerbak in roomboter met champignons, rode ui, sjalot, lente-ui, knoflook, paprika, prei, peper en oregano (ca. 17 gram koolhydraten). De koolhydraten zijn ingeschat op basis van de indeling van het voedingscentrum.

Het was niet alleen een verantwoorde combi (zat onder de max v.w.b. de avondeten-grammen) maar ook lekker en vooral genoeg om mijn maag te vullen. Ook het groentegehalte was goed. Het zal niet zo lang staan maar ik heb nog ruimte om iets anders te eten dat binnen mijn dieet past. Op de door de weekse dagen houd ik mij strak aan mijn schema, in het weekend mag wel iets meer. Vaak blijkt dat ik toch nog binnen de 100 gram grens blijf.

Over twee weken verzorg ik een buffet. Geen koolhydraat-perikelen want mijn buffetgasten hoeven daar geen rekening mee te houden. Ga voor de 1e keer echt aan de slag met een cateringopdracht. Alle spullen heb ik binnen, het menu is uitgezocht, de planning is gemaakt en komende weekend ga ik inkopen. Op 15 februari om 20.30 uur moet het buffet klaar staan en dat gaat lukken. Interesse in mijn cateringaanbod? Kijk op de website: www.kuiranto.nl/catering/. Tot circa 24 personen kan ik nu cateren, grotere groepen gaat ook lukken! Weer lekker aan de slag!!!