Koken op het scherpst van de snede ....

01-03-2017

Gisteren stond de 2e les van de Basisplus cursus bij Kookstudio75 op het programma. Die morgen waren de messen geslepen. Ik had die avond de twijfelachtige eer om als eerste lijfelijk te ondervinden dat de messen echt wel goed scherp waren. (..... koken op het scherpst van de snede). Bij het brunoise snijden van de uien belandde de punt van het mes in mijn hand. Deze 'oorlogswond' werd afgeplakt met een mooie blauwe pleister en ik kon weer verder met mijn fijne scherpe mes. Die avond bleef het bij die ene 'oorlogswond'.

Het menu bestond uit een klassiek Frans 4-gangen menu. De vorige keer had ik mij bezig gehouden met het voorgerecht. Dit keer viel mijn oog op het tussengerecht:

Franse uiensoep, Soepstengel met zwart sesamzaad. Kruiden quiche met slakken en slakken in kruidenboter

Ik koos voor de Franse Uiensoep, Geert de slakken in kruidenboter en Hans de quiche met slakken. Eerst alle ingrediënten bij elkaar zoeken en daarna beginnen. Zoals al eerder gezegd moesten er uien gesneden worden. Na mijn persoonlijke confrontatie met het mes verliep het uien-snijden verder goed. Knoflook aan stukjes hakken en daarna de knoflook en uien aanzweten in een pan met een klontje boter. Het geheel afblussen met rode wijn, weer aan de kook brengen en als laatste de bouillon erbij. En nu maar afwachten, het geheel moet circa 45 minuten zachtjes doorkoken. Daarna het vuur er onderheen en af laten koelen tot circa 80 graden. Dit omdat dan beter geproefd kan worden of de soep op smaak is. Er moest nog een klein beetje zout bij en de soep is op smaak. Weer vuur er onder zodat het zout zijn werk kan doen en de soep is klaar om te serveren.

Bij de soep werd ook een soepstengel met zwart sesamzaad geserveerd. Deze werd gemaakt van bladerdeeg. Bladerdeeg laten ontdooien (plastic-kant naar boven) en daarna in reepjes snijden. de reepjes gedraaid op een bakplaat leggen en instrijken met losgeklopt ei. Wat sesamzaad erover heen strooien en circa 10 minuten op 200 graden in de oven. Tezamen met de quiche van Hans en de slakken van Geert was dit een mooi tussengerecht.

Het Franse menu van gisteren:

Voorgerecht: Salade met tamme eend en gekonfijte bosui

Tussengerecht: Franse uiensoep, soepstengel met zwart sesamzaad

Kruiden quiche met slakken en slakken in kruidenboter

Hoofdgerecht: Boeuf bourguignon, rode wijn, taartje van ratatouille en mozzarella

Nagerecht: Pêche melba, vanille ijs met olijfolie en zeezout, halve perzik, frambozensaus met citroen, geschaafde amandel en Sponscake

Het was weer een gezellige en leerzame cursus en weer op naar de volgende! Dat zal voor mij pas op 30 maart zijn om dat ik 14 maart in Gambia ben.